Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká výšina se bude v březnu prodávat v elektronické aukci, vyvolávací cena je 11 milionů

Oblíbenou rozhlednu a restauraci Liberecká výšina chce insolvenční správce prodat v internetové aukci 15. března. Vyvolávání začne na 11,3 milionu korun, znalecký odhad je ještě o dva miliony vyšší. Novinářům to dnes sdělil Pavel Körner, insolvenční správce společnosti Družstvo PLP Invest, které objekt patří. Elektronickou dražbu zajišťuje společnost Prokonzulta. Zájemci mají možnost si objekt 11. nebo 18. února prohlédnout.

Podmínkou účasti v aukci, je registrace a složení dražební jistoty 1,5 milionu korun. Minimální příhoz je stanoven na 50 tisíc korun. Už loni správce udělal průzkum trhu a o Libereckou výšinu jsou podle něj vážní zájemci. "Jsem přesvědčen, že si najde nového majitele tak, že se bude moci opět stát oblíbeným výletním cílem nejen Liberečanů," řekl Körner.

Výšinu nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Projekt vypracoval norimberský stavitel, při stavbě použil i původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Dosáhl tak dojmu starobylosti. Iluzi hradu dotvářel příkop překlenutý mostem. Až do roku 1966 měla stavba původní podobu, pak ji postihl necitlivý zásah do architektury. Nákladná rekonstrukce v minulých letech vrátila vyhlídce historický ráz.

Družstvo PLP Invest dalo zpevnit a osvětlit pětadvacet metrů vysokou věž, obnovit restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most. Přibylo wellness a malý hotel. Po 15 letech, kdy byla památka uzavřena, se návštěvníkům znovu otevřela v únoru 2013. Rekonstrukce stála 63 milionů korun, téměř 38 milionů měl investor přislíbeno z evropských fondů. Dostal ale jen něco přes 29 milionů kvůli chybám, které odhalily kontroly v projektu a jeho realizaci. Chybějící peníze dostaly údajně vlastníky do finančních problémů, které skončily exekucí a pak insolvenčním řízením. Navzdory problémům vlastníka zůstala Liberecká výšina otevřena.

Autoři

Štítky dražba, PROKONZULTA, a.s., Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká výšina se bude v březnu prodávat v elektronické aukci, vyvolávací cena je 11 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.