Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Antonín Panenka si v Jablonci vyrazil zlaťák s vlastním portrétem

Autor vítězné penalty z finále mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1976 Antonín Panenka si dnes v České mincovně v Jablonci nad Nisou vyrazil a pokřtil zlaťák s vlastním portrétem. Mince s jeho tváří je šestou ze série věnované Československým fotbalovým legendám. Bude jich 11. Do Jablonce Panenku doprovázeli i jeho tehdejší spoluhráči Karol Dobiaš, který už minci s portrétem má, a Zdeněk Nehoda, jehož portrét ve zlatě a stříbře v Jablonci teprve připravují.

A jakého ocenění si sám Panenka nejvíce cení? "Samozřejmě titul mistra Evropy je těžké získat, peníze k tomu moc žádné nepomůžou, to se prostě musí vykopat na hřišti. Já jsem rád, že jsem mezi těma čtyřma, který tu medaili tady v České republice mají, to je asi ten nejcennější kov, který mám kromě státního vyznamenání a kromě toho, že jsem měl možnost si zahrát třeba ve výběrech světa nebo ve výběrech Evropy s těmi nejlepšími hráči světa. To bylo pro mě obrovské vyznamenání, i když bohužel tam odtud žádnou pamětní medaili nemám," řekl fotbalista, jehož pověstný "dloubák" se stal světovým pojmem.

Zlaté a stříbrné mince ze série Československé fotbalové legendy vydává Česká mincovna ve spolupráci s Nadací fotbalových internacionálů od podzimu 2014. Zatím vyšly portréty Josefa Masopusta, Josefa Kadraby, Jana Lály, Iva Viktora, Karola Dobiaše a dnes Panenkův. Některé, jako třeba mince s nedávno zesnulým Josefem Masopustem, jsou už vyprodané. Mezi těmi, které se připravují, jsou mimo jiné Pavel Nedvěd nebo Jan Koller. Zlaťáky jsou vyraženy ze čtvrtiny troyské unce v počtu 200 kusů, zájemci je mohou získat za 10.950 Kč. Stříbrných mincí o hmotnosti 29 gramů je 500, a prodávají se po 1450 Kč.

"Jakákoliv propagace fotbalu je v dnešní době velice důležitá, protože fotbal dneska moc dobré jméno nemá," řekl Panenka. Emise navíc pomáhá i hráčům staré gardy, kteří neměli jako současná generace fotbalistů možnost zajistit se na stáří. "Máme dohodu s nadací, které odvádíme z každé prodané mince určitou částku. Ta generace fotbalistů a vůbec sportovců z dřívějška nemá možnosti a prostředky, tak byli rádi, že si za to udělají třeba pěkný víkend nebo že jim někdo udělá třeba artroskopii kolene," řekl obchodní ředitel mincovny Aleš Brix. Zatím se podle něj podařilo získat pro nadaci 332.000 korun, věří ale, že částka přesáhne milion korun.

Autoři | Foto Jan Jirous

Štítky portrét, FK Baumit Jablonec, Antonín Panenka, fotbal, mince, Evropa, Česká mincovna, Karol Dobiaš, Zdeněk Nehoda, Josef Masopust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Panenka si v Jablonci vyrazil zlaťák s vlastním portrétem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.