Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ptačí únor: v ZOO přivítali mláďata papoušků a také orlosupa

Dvojí úspěch slaví v liberecké ZOO na úseku ptáků a dravců. Jen v únoru se na svět vyklubalo dohromady pět mláďat – čtyři papoušci nestor kea a orlosup. Všechna mláďata si zatím užívají stoprocentní péče rodičů, kdy se tedy představí veřejnosti, není jasné.

Hned prvního února přišla na svět mláďata pozoruhodného papouška nestor kea. „Mláďatům se dostává od dospělé dvojice vzorné péče, a tak není asistence ošetřovatelů zapotřebí,“ uvedl mluvčí ZOO Jan Kubánek.

Papoušek velký jako dravec

Nestor kea představuje velmi zajímavého papouška, který svou velikostí připomíná spíše menšího dravce. Jeho nápadnými znaky jsou sytě kovově zelená barva peří a mohutný černý zobák. „ZOO Liberec tento druh chová od roku 2008 ve venkovní voliéře poblíž vchodu do pavilonu tropů,“ doplnil mluvčí.

O osm dní později – 9. února se na úseku dravců vylíhlo z vejce rodičů Boženy a Verneriho další, pro celosvětový chov velmi důležité mládě orlosupa bradatého. „Za zmínku jistě stojí uvedený rodičovský pár, který v liberecké zahradě tímto přivedl na svět už šestnácté mládě tohoto velmi ohroženého majestátního dravce,“ uvedl Kubánek.

Klíčový pár orlosupů

Oba dravci v liberecké ZOO přivádí na svět mláďata už od roku 2000. „Jedná se o náš klíčový pár, který obohatil za posledních 15 let evropskou přírodu o 11 mláďat, dříve člověkem zcela vyhubeného orlosupa bradatého. Další 4 mláďata našla domov v chovatelských zařízeních,“ poznamenal zoolog Jan Hamel.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zoologická zahrada, papoušek, Zoologická zahrada Liberec, Jan Hamel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí únor: v ZOO přivítali mláďata papoušků a také orlosupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.