Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Česká Lípa usiluje o záchranu Kounicova domu, který loni vyhořel

Česká Lípa usiluje o záchranu Kounicova domu, který loni v květnu vyhořel. Rozsáhlý požár tehdy zničil střechu a druhé podlaží a napáchal škody za osm milionů korun. Památka patří Sdružení sportovních svazů České republiky, to ale zatím pro její záchranu nic neudělalo. Narušený objekt ohrožuje okolí i sousední domy, jejichž majitelé se obrátili s žádostí o pomoc na radnici.

"Nemůžeme, nechceme a nebudeme čekat, až z vyhořelého Kounicova domu zůstane pouze sklepení," zdůraznila českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD), a chce proto o obnově památky s majiteli jednat. Právě majitel je podle ní ze zákona povinen se postarat, aby se z domu na rohu Berkovy a Zámecké ulice, který je od roku 1958 pod ochranou památkářů, nestala pouhá ruina. "První zima se už na domě podepsala," poznamenala starostka.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli zdejšího panství hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar, který byl zničen během městských požárů v letech 1611 a 1698.

I loni v květnu podle mluvčí krajských hasičů Zdenky Štrauchové hrozilo, že se požár rozšíří. "Podařilo se nám zabránit šíření požáru přes střešní konstrukci na sousední domy, a uchránit tak majetek v hodnotě sedmi milionů korun," řekla. Příčinou požáru byla nedbalá manipulace s otevřeným ohněm v souvislosti s opravami okapu, které zajišťovala najatá firma.

Podle statika, který si celý objekt důkladně prohlédl, zatím ještě nedegradovaly nosné statické prvky. "Důležitou informací pro mne je, že záchrana památky je reálná, když se s opravami začne co nejdříve. A to je také důvod, proč se chceme co nejdříve sejít s majitelem," dodala Žatecká. Teď je podle ní nezbytné zabránit zřícení cenného znaku. "Ten je třeba snést z fasády, a začít pracovat na projektu nové střechy, aby byl dům do další zimy pod střechou," dodala. Vyjádření sdružení, které objekt vlastní, se získat nepodařilo.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky dům, Česká Lípa, požár, střecha, Sdružení sportovních svazů České republiky, Romana Žatecká, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa usiluje o záchranu Kounicova domu, který loni vyhořel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.