Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji přibývá toalet pro postižené s eurozámkem

V Libereckém kraji přibývá dostupných toalet pro postižené vybavených tzv. eurozámkem. Přesto jich je stále málo. Podle informací z Krajského úřadu v Liberci jich zatím v celém kraji funguje osm, z toho polovina v krajském městě. Poslední byla před několika dny otevřena na terminálu městské hromadné dopravy ve Fügnerově ulici. O instalaci dalších více než deseti se jedná.

Postiženým euroklíče výrazně zjednodušují život, u toalet nebo třeba plošiny s eurozámkem nepotřebují žádnou asistenci. Novinářům to dnes potvrdil i liberecký vozíčkář Jiří Suchánek: "Třeba pokud je v nákupním centru zamčené WC, musím si pro klíč na informace a pak zpět k toaletě. Mně to třeba není moc příjemné," poznamenal muž, který v liberecké nemocnici učí samostatnosti pacienty s poraněnou míchou. Třeba v sousedním Německu či Dánsku je to podle něj pro postižené mnohem jednodušší. "Toalety s eurozámkem jsou tam na každém odpočívadle u dálnice," řekl.

Liberecký kraj se loni připojil do projektu Euroklíč, když poskytl 80 tisíc korun na pořízení euroklíčů, které jsou dál distribuovány bezplatně. "Mezinárodní projekt Euroklíč už více než 20 let pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích i v USA. Jeho cílem je zajistit osobám se sníženou schopností rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, jakými jsou výtahy, schodišťové plošiny a podobně," řekla k projektu náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.

Do projektu se zapojil i Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce. Už od loňska slouží postiženým toaleta s eurozámkem v nové budově na konečné tramvaje v Jablonci, teď vznikla další na terminálu MHD v Liberci. "Zapojením dopravního podniku do projektu Euroklíč se snažíme usnadnit život lidem se sníženou schopností pohybu, hlavně cestujícím MHD v obou městech," uvedl předseda představenstva dopravního podniku Pavel Šulc.

Univerzální klíč, který umožňuje toalety otevřít, mohou získat postižení s průkazy ZTP a ZTP/P, distribučním místem je regionální pracoviště Národní rady osob se zdravotním postižením ČR ve Voroněžské ulici v Liberci, případně centra pro zdravotně postižené v Liberci a Jablonci. Prostřednictvím sítě mateřských center si mohou klíč půjčit i rodiče dětí do tří let a ve veřejně přístupných budovách mohou o jeho dočasné zapůjčení požádat i senioři nebo lidé krátkodobě zdravotně indisponovaní.

Autoři | Foto UPCE

Štítky Liberecký kraj, toaleta, Liberec, městská hromadná doprava, projekt, Jiří Suchánek, Jablonec, Krajská nemocnice Liberec, Německo, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibývá toalet pro postižené s eurozámkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.