Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Zeman v Liberci? Hejtman Půta věnoval prezidentovi samopal

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta věnoval prezidentovi republiky Miloši Zemanovi znehodnocený samopal. Šlo o soukromý dar při osobním setkání. O střelné zbrani prezident hovořil na konci ledna v Tišnově jako o nedemokratickém způsobu odvolání premiéra. Zeman konkrétně zmínil kalašnikov.

„Je to osobní dárek, nejedná se o dar Libereckého kraje. Je to věc, kterou jsem dostal při loňské vzpomínkové akci na konec druhé světové války,“ poznamenal hejtman Martin Půta (SLK). Podle něho se jedná o samopal Sudajev PPŠ 43, který se vyráběl v provizorních podmínkách například v Leningradu.

„Já jsem pro něj neměl využití. Jelikož vím, že se pan prezident zabývá historií a navíc v souvislosti posledních dní jsem si řekl, že bych mu ho mohl dát,“ doplnil hejtman.

PSALI JSME: Dobře mířená facka ledacos vyřeší, poznamenal prezident při návštěvě Liberce

Podle vedoucí tiskového odboru kraje Andrey Fulkové je zbraň sovětské výroby řádně znehodnocená a jsou k ní veškeré doklady. Oficiálně dostal prezident od hejtmana kraje darem sněžnice a drátěného českého lva. 

"Je zábavné sledovat, že Sudajev je od dnešních 10:30 mediální senzací a zároveň mě udivuje, jak média interpretují předání daru po svém, aniž by měla oficiální informaci," dodal Půta.

Při návštěvě v jihomoravském Tišnově na konci ledna se jedna studentka hlavy státu zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. Zeman na to řekl, že u jakéhokoliv politika jsou dva způsoby - demokratický, tedy jít k volbám, a nedemokratický, což je kalašnikov. "Kdo čte články až do konce, ví, že na debatě nic o atentátu na premiéra nepadlo," doplnil Půta. Na jeho slova reagoval také mluvčí Jiří Ovčáček. "Jde o originální dárek od pana hejtmana, která je zjevnou narážkou na nedávnou mediální pseudoaféru s výrokem pana prezidenta."

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Libereckého kraje. Oficiální dary, které obdržel, jsou díla místních řemeslníků. Sněžnice z jasanového dřeva a hovězí kůže vyrobil Tomáš Hanuš z Valteřic a lev je dílem Ladislava Šlechty z Harrachova. Zeman na oplátku věnoval hejtmanovi aktovku na spisy, prázdnou peněženku a opasek, vše je z pravé kůže.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Miloš Zeman, Martin Půta, Liberecký kraj, Liberec, Tišnov, druhá světová válka, návštěva, Starostové pro Liberecký kraj, Jiří Ovčáček, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zeman v Liberci? Hejtman Půta věnoval prezidentovi samopal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.