Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobrovolníci vyklízí zauhlovací věž ve Vratislavicích, za měsíc u ní uspořádají výstavu

První a druhé patro ve vodárenské a zauhlovací věži dnes začali čistit dobrovolníci v Liberci-Vratislavicích. Věž a další části průmyslového areálu byly v závěru minulého roku prohlášeny kulturní památkou. Spolek AvantgArt chce nevyužívanou věž přeměnit na kulturní centrum Zauhlovačka. První akce se uskuteční už za měsíc.

"Bude to venkovní výstava Architektura k mání! dokumentující úspěšné modely konverzí bývalých industriálních budov a areálů na významná centra kultury a umění v Evropě," uvedla autorka projektu Jitka Jakubičková. Vernisáž bude 21. března.

Věž se svou výškou 65 metrů je vedle kostelní věže nejvýznamnější dominantou Vratislavic. V bývalé továrně na výrobu koberců se stavěla zhruba před stoletím, už delší dobu ale nemá žádné využití. "Majitel areálu se k našim plánům postavil velmi kladně a prostory nám ochotně pronajal," řekla Jakubíčková. Věž dobrovolníci čistí od ledna, tento víkend se koná třetí brigáda. "Při minulých brigádách se povedlo na sucho vyčistit jednotlivá patra od prachu, odpadu, trusu a dalšího nepořádku. Bylo odvezeno několik kontejnerů prachu, písku a nejrůznějších materiálů včetně těch nebezpečných," uvedla Jakubíčková.

Do nedělního večera by podle ní chtěli patra dovyčistit. V plánu pro tento víkend je i řezání nepotřebného a nebezpečného kovu a odstraňování skvrn od mazutu. Dobrovolníci se také zaměří na padající strop v mostku, který spojuje věž s kotelnou. "Myslím si, že po třetí víkendové brigádě už bude věž zbavena veškerého většího nepořádku, ale to neznamená, že tím brigády končí," řekla Jakubíčková. "Při dalších uklízecích akcích nás bude čekat bourání betonových patek po nádržích, zbourání dodatečně dostavěné příčky v prvním patře, zazdění děr vně i uvnitř věže, ale i úprava okolí věže, například kácení náletů," dodala. Spolek by věž pro veřejnost rád částečně zpřístupnil od června.

Na akce i přeměnu Zauhlovačky na kulturní centrum se pokusí spolek získat dotace nebo dary od sponzorů, někteří dárci už spolek podpořili. Peníze chce použít na pořádání pravidelných výstav i na její postupnou opravu a vybudování zázemí. Potřeba jsou například záchody, přenosný bar nebo podium.

Autoři

Štítky výstava, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, brigáda, kulturní dům, kulturní památka, Evropa, umění, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci vyklízí zauhlovací věž ve Vratislavicích, za měsíc u ní uspořádají výstavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.