Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V liberecké zoo se narodila dvojice mláďat bílých tygrů

Vzácným přírůstkem se může pochlubit liberecká zoologická zahrada. Po 3 letech a 8 měsících od posledního úspěšného odchovu se v liberecké zoo opět narodila mláďata bílých tygrů. Jedná se o dvě tygří koťata a na svět je přivedla osmiletá samice Surya Bára. Otcem je jedenáctiletý samec Paris.

„V polovině listopadu jsme zaznamenali páření a po necelé stovce dnů tygří březosti vycházel termín porodu na poslední únorový týden. Naše propočty se tedy nakonec potvrdily. To, že nejsou naživu všechna narozená mláďata je důsledek přirozeného přírodního výběru. První dny jsou vždy rozhodující,“ řekl hlavní zoolog Luboš Melichar.

Porod podle chovatelů proběhl už ve čtvrtek a to zcela přirozeně bez jakékoliv asistence či zásahu člověka. Z původního počtu čtyř narozených mláďat byla bohužel životaschopná pouze dvě. Ta se však jeví jako vitální a ošetřovatelé věří, že budou v pořádku. Surya Bára rodila v jedné z vnitřních expozic pavilonu šelem, která je pro účely porodu nejvhodnější a byla navíc pro tuto událost speciálně upravena.

„Na páteční zvláštní poradě jsme se rozhodli, že tygřici a tygřatům poskytneme ještě tři dny úplného klidu a zprávu zveřejníme až v pondělí. Právě tento mezičas navíc ukázal, že ne všechna původně narozená mláďata byla schopná života. Dle aktuálních záběrů z porodního boxu se žijící dvojice tygrů i matka jeví v pořádku,“ dodal ředitel zoo David Nejedlo.

Obě mláďata jsou po narození slepá, schopnost vidět získají přibližně za 2 až 3 týdny. Pohlaví malých tygrů pak určí zoologové až na věku 9týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení. Hned poté začne zoo hledat pro dvojici tygřat jména a je velmi pravděpodobné, že si na pomoc přizve opět veřejnost, tak jako v roce 2012 u tria Gaia, Liam a Sambur.

Samice Suyra Bára je zkušená matka, která už odrodila trojčata v červenci 2012 a další jedno mládě o 2 roky později. To však kvůli vrozené tělesné vadě přežilo jen několik dnů. O současné potomky se začala tygří matka ihned s rozvážnou rutinou starat a kojit je. Pokud se některé mládě vydá do větší vzdálenosti, Surya Bára se ihned zvedne, uprchlíka dostihne a v tlamě si jej přinese zpět.

Foto Zoo Liberec

Štítky tygr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se narodila dvojice mláďat bílých tygrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.