Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Digitalizace státní správy v České republice? Něco jako paní Colombová…

Digitalizace státní správy v České republice je něco jako paní Colombová ze známého seriálu o skvělém losangeleském policistovi. Proč? Všichni o ní moc hezky mluví, ale ve skutečnosti ji nikdo nikdy neviděl. A vždy, když se měla ukázat, z toho nakonec sešlo … Přesně to platí i pro digitalizaci státní správy v České republice.

I na pondělní mezinárodní konferenci Digitální Česko příspěvky směřovaly k této pointě. Nejzajímavější bylo totiž sledovat jednu věc: Diskuse o digitalizaci jako nezbytném trendu dnešní doby se zadrhly vždy, když se téma nějak dotýkalo tuzemské státní správy. Není divu! V  oblasti e-government jsme dlouhodobě mezi nejhoršími zeměmi Evropské unie, momentálně je za námi již jen analogové Rumunsko. Každým dnem stojí miliony Čechů ve frontách na úřadech nebo poštách, vyplňují statisíce stran papírových formulářů, které statisíce úředníků stejně musí předatlovat do počítačů, ověřují a uznávají podpisy, platí desítky milionů korun na správních poplatcích a notářských poplatcích a z pozice daňových poplatníků financují stovky naprosto nesystémových IT projektů, jež vytváří neefektivní řešení pro jednotlivé veřejné instituce, tj. bez možnosti propojení v jeden funkční digitální celek.

Jako ve zlém snu si musela připadat Estonka Anna Pipreal, která přijela představit skvělý digitální systém estonské vlády nazvaný e-Estonia. Nenechte se mýlit tím, že Estonsko leží daleko na východ od České republiky – v oblasti digitalizace státní správy je evropským i světovým premiantem. Vyjma tří věcí – manželství, rozvodu a prodeje nemovitosti – mohou Estonci veškeré jiné úkony udělat prostřednictvím svého počítače. A nejen to! I vy si můžete zařídit e-rezidentství v Estonsku, přes počítač (jak jinak?) si vyřídit estonskou ID kartu a vyjma několika specifických úkonů (př. účast ve volbách) čerpat všechny digitální výhody tak, jako byste byli rodilým Estoncem. Ano, slyšíte správně.

Navíc estonské řešení je naprosto kouzelné svou uživatelskou jednoduchostí. Kompletní daňové přiznání? 5 minut u počítače. Založení firmy? 18 minut u počítače. Komunikace s úřadem práce? Vyřízení nových dokladů? Žádost lékaři o elektronický recept na užívané léky? Účast ve volbách? Administrace sociálních dávek? Vše možné udělat z pohodlí domova v řádu jednotek minut u počítače.

Klíčem k tomuto řešení, které Estonsku každoročně ušetří několik procent HDP, jsou tři pilíře: jednoduchý legislativní systém, všeobecně uznatelný elektronický podpis a elektronická dálnice X-Road. První pilíř umožňuje snadné převedení administrativy a kompetencí do elektronické roviny. Druhý pilíř umožňuje bezpečně ověřovat všechny dokumenty a transakce, a to s využitím čipem vybaveného občanského průkazu, který je možné propojit s každým počítačem pomocí USB čtečky. Třetí podmínka umožňuje komukoliv, ať již z veřejného nebo soukromého sektoru, aby na fungující systém „pověsil“ svoji vlastní aplikaci a rozšířil funkcionalitu systému o další nemocnici, ordinaci, plavecký bazén, knihovnu nebo jinou provozovnu. 

Zdánlivě prosté. Jenže jak poznamenal ve svém příspěvku politik a IT expert Ivan Pilný, fungování české státní správy je tak komplikované, že tento neefektivní, o miliony stran zbytečné legislativy opřený systém snad ani nemá cenu digitalizovat. Dává to logiku: Státní správu je nutné maximálně zjednodušit, a teprve pak digitalizovat. Ovšem zároveň to generuje další úroveň skepse – myslíte si, že je v silách našich politiků a úředníků z bahna papírových formulářů a razítek vůbec vybřednout?

Autoři

Štítky státní správa, Česko, počítač, Estonsko, Evropská unie, Rumunsko, Ivan Pilný, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitalizace státní správy v České republice? Něco jako paní Colombová…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.