Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spolek přátel Ostašova zachraňuje místní kostelík sv. Vojtěcha

Spolek přátel Ostašova zachraňuje místní kostelík sv. Vojtěcha, postavený v první polovině 19. století. Na obnově zchátralé památky odpracovali místní dobrovolníci za posledních pět let už tisíce hodin a spousta práce je ještě čeká. Od roku 2011, kdy spolek převzal kostel od města Liberce do péče, se podařilo opravit už mnohé. Má nová okna, opravené jsou vnitřní omítky, které ještě před pár lety pokrývala plíseň. Oltář dostal nové osvětlení, kostelík má novou věžičku, opravou prošly i hodiny, řekla předsedkyně spolku Pavla Haidlová.

Ostašov je dnes jednou z městských částí Liberce, první zmínka o obci pochází už ze 13. století, kdy na území vznikla slovanská osada. Po pár letech ale zanikla, když obyvatelstvo uteklo před válkami. Znovu byla obec založena v polovině 15. století až pány z Bíbrštejna. Ani v dalších letech se však války obci nevyhýbaly - vypálili ji husité, znovu byla obec vypálena za třicetileté války. V dubnu 1757 se u Ostašova odehrála bitva mezi rakouskými a pruskými vojsky, která byla podle historiků hlavním milníkem Sedmileté války.

Právě za odškodné, které obec po sedmileté válce dostala, byl v Ostašově postaven kostelík zasvěcený sv. Vojtěchovi. Nejprve to byla jen dřevěná kaple, na jejímž místě byl zhruba o 60 let později postaven kostelík zděný. "V upomínku na Sedmiletou válku byly původně nad vchodem do kostela zazděny dvě dělové koule, později byly při rekonstrukci odstraněny. Ani nevíme, kde přesně byly, kde tehdy skončily, rádi bychom je tam ale vrátili, alespoň repliky," řekla Haidlová. Na kůr by rádi vrátili i původní varhany. Na obnovu se spolek snaží shánět granty a dotace, pomáhá i výtěžek z koncertů a akcí, které se v kostele i kolem něj konají.

"Když si tady něco děláme, tak si to děláme sami, když jsme opravovali zdi, dostali jsme v rámci sponzoringu sanační omítku a pak jsme nastoupili my a ty zdi jsme opravili. Určitě by bylo možné nechat kostel opravit nějaké profesionální firmě, která by to udělala třeba za půl roku, ale chceme to dělat sami. Když si to lidi udělají sami, tak k tomu získávají vztah," řekl jednatel spolku Ladislav Haidl.

Kostel, byť je na něm ještě spousta práce, už slouží místním nejen při svátečních bohoslužbách, je i komunitním centrem, kde se lidé setkávají, divadlem i koncertní síní s výbornou akustikou.

Autoři | Foto Ostasov.eu

Štítky Ostašov, kostel, Liberec, Sedmiletá válka, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek přátel Ostašova zachraňuje místní kostelík sv. Vojtěcha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.