Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obří monoblok na Papírovém náměstí nejspíš nevyroste. Město jedná se španělským developerem o změně projektu

Nepřehlédnutelný monoblok se stovkou bytů na Papírovém náměstí nejspíš nevyroste, tedy alespoň v této podobě. Vedení města dalo před nedávnem „stopku“ původnímu projektu, který měl v dolní části města realizovat španělský developer. Místo stavby, která se už roky odkládá, teď společnost jedná s vedením města o novém projektu respektujícím ráz okolí. Podle náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové (Změna) jsou jednání na dobré cestě.

„Se španělským jednatelem společnosti se nyní snažíme dohodnout na změně původního projektu, který nedosahuje kvalit, které bychom v centru města měli vyžadovat. Jednání se zatím ubírají správným směrem,“ naznačila Karolína Hrbková.

Podle dostupných informací by místo původně plánovaného monobloku, poplatného době, ve které vznikal, mohl mezi ulicemi U Stoky a Na Příkopě, nalevo od irské hospody, vyrůst bytový dům skládající se ze tří propojených budov. Problém s parkováním by měly vyřešit podzemní garáže. „Vše je ale v tento moment ve fázi jednání,“ dodala náměstkyně.

O nové výstavbě se začalo poprvé mluvit před více než sedmi lety. Tehdy se na světlo světa dostala vizualizace domu, který měl Liberečanům nabídnout zhruba stovku bytů. Autorem byl tehdy architekt Filip Horatschke, který je mimo jiné podepsán pod budovu F liberecké technické univerzity.

Projekt se ale od prvního momentu stal terčem kritiky. Stavba totiž příliš nerespektovala ráz okolí. Zatímco zprvu kritizovala projekt především veřejnost a architektonická obec, v loňském roce se přidalo i vedení města, která začalo o změně projektu jednat s developerem. Proti se postavilo také zhruba 650 Liberečanů, kteří podepsali na konci loňského roku.

„Původně plánovaný dům by doslova změnil podmínky místa, které je svým rázem podobné třeba Malé Straně,“ řekl před nedávnem člen občanského sdružení Zbytek Jiří Žid. Ten si společně s dalšími členy dává za cíl ochránit tuto městskou část Liberce před necitelnými změnami. Podle Žida není původní projekt sám o sobě špatný, není ale vhodný do centra města. „Dokáži si ho představit například někde na okraji města. Dnes je ale kladen důraz na citlivou výstavbu v centru, s čímž původní projekt moc nekorespondoval,“ uzavřel.

Foto Dominik Svoboda

Štítky projekt, developer, Papírové náměstí, a.s., radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří monoblok na Papírovém náměstí nejspíš nevyroste. Město jedná se španělským developerem o změně projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.