Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvě mláďata v jedné expozici. V liberecké zoo se narodili takin a muntžak

ZOO Liberec je bohatší o dva sukopytníky. A byť je každý jiného druhu, žijí spolu v jedné společné expozici. Jedná se o samce takina čínského a muntžaka malého. Velikost mláďat není zatím nijak zásadně rozdílná, ale v dospělosti bude mít takin velikostně zřetelně navrch. Jeho hmotnost bude oproti muntžakovi dvacetinásobná.

Malý takin přišel na svět 2. března a jeho rodiči jsou samice Dorotka a samec Golda. Oba z tohoto páru se již narodili v liberecké zoo a jedná se o přímé potomky Adama a Evy – takinů, kteří zde vytvořili v roce 2002 prazáklad chovu. Připomeňme, že Adam a Eva byli dovezeni před 14lety přímo z Číny a na dlouhou dobu se tak jednalo o jediné exempláře tohoto zvířete v Evropě. I nadále je ZOO Liberec jediným chovatelem takinů čínských na starém kontinentě; stejný druh lze sice ještě vidět i v Chomutově a v Berlíně, v obou případech jde ale jen o deponovaná liberecká zvířata. Jak uvádí hlavní liberecký zoolog Luboš Melichar: „Vzhledem k požadavkům současné veterinární administrativy je téměř nemožné další taková zvířata z Číny do Evropy dovézt.“ Takinům se v Liberci daří a odchovy probíhají každoročně, většinou v předjarním čase. Nový samec zatím jméno nemá, nejspíš jej získá 23. dubna, kdy proběhnou jeho křtiny jako součást oslav Dne Země a zahájení sezóny v ZOO Liberec.

Naproti tomu, mládě muntžaka malého, narozené v únoru už jméno má. Samec dostal od ošetřovatelů jméno Xun. Muntžak je malý jelínek, který obývá ve světě geograficky podobné teritorium jako takini – oblast Číny. I proto lze oba druhy v ZOO Liberec pozorovat ve společném výběhu. Nachází se v horní části zoo, naproti expozici žiraf Rothschildových.

Muntžak je charakteristický  svým nápadným zvukovým projevem, který využívá při nebezpečí. I proto je někdy nazýván „štěkajícím jelínkem“. Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují. Samci mají parůžky a dlouhé špičáky, které používají především na obranu. Samice mají špičáky menší a místo parůžků mají jen krátké stopky, tzv. pučnice.

Autoři | Foto Jan Kubánek

Štítky Zoologická zahrada Liberec, Čína, Evropa, Den Země, Berlín, Chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě mláďata v jedné expozici. V liberecké zoo se narodili takin a muntžak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.