Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká výšina se v dražbě prodala za 17 milionů korun

Rozhledna a restaurace Liberecká výšina se dnes v elektronické dražbě prodala za 17 milionů korun. Vyvolávací cena byla 11,3 milionu Kč. Do dražby se zapojilo pět zájemců, uvedla Jarmila Matysová za společnost Prokonzulta, která dražbu zajišťovala. Na zaplacení má nový majitel 90 dnů.

Podnik připomínající středověký hrad se nuceně prodává kvůli krachu současného vlastníka, kterým je Družstvo PLP Invest. Výsledek dražby nechtěl insolvenční správce Pavel Körner komentovat. "Do úplného vypořádání transakce nebudu médiím sdělovat žádné informace," uvedl.

V elektronické dražbě se prodával areál o rozloze téměř 5000 metrů čtverečních. Dominantou stavby, kterou nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg, je 25 metrů vysoká věž. Při stavbě výšiny na počátku 20. století byly použity i původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Projektant tím dosáhl dojmu starobylosti. Iluzi hradu dotvářel příkop překlenutý mostem.

Necitlivá rekonstrukce v 60. letech minulého století objekt výrazně poznamenala, nákladná obnova v minulých letech jí ale vrátila historický ráz. Družstvo PLP Invest dalo zpevnit a osvětlit věž, obnovit restauraci, sklepy, umělý vodní příkop i most. Přibylo wellness a malý hotel. Po patnáctileté přestávce se památka návštěvníkům znovu otevřela před třemi lety. Rekonstrukce stála 63 milionů korun, téměř 38 milionů měl investor přislíbeno z evropských fondů. Dostal ale jen něco přes 29 milionů kvůli chybám v projektu i jeho realizaci. Chybějící peníze dostaly údajně vlastníky do finančních problémů, které vyvrcholily exekucí a 12. března 2015 zahájením insolvenčního řízení.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky dražba, PROKONZULTA, a.s., Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká výšina se v dražbě prodala za 17 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.