Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči z Krásné Studánky získali miliony na rekonstrukci zbrojnice a nákup nové techniky

Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky mají důvod k radosti. Po dlouhé přípravě projektu se jim podařilo získat sedmnáctimilionovou dotaci na přestavbu zbrojnice a nákup nové techniky. Už v příštím roce by se tak z jejich domovské stanice mohla stát moderní zbrojnice s novou technikou.

O dotaci žádalo město a jeho partneři v přeshraničním projektu s názvem „4 města zachraňují přes hranice“. Projekt má podpořit sbory dobrovolných hasičů nejen v Krásné Studánce, ale také v Hrádku nad Nisou a německých městech Herrnhutu a Žitavě.

„Jsem velice rád, že i přes drobné potíže, které se nám povedlo ke konci vyřešit, tento povedený projekt dopadl. Pro nás to znamená, že hasiči z Krásné Studánky konečně dostanou nové zázemí a techniku, kterou ke své náročné práci potřebují,“ řekl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Hasiči z Krásné Studánky se díky dotaci dočkají potřebné přestavby staré hasičské zbrojnice. Co nejdříve začnou s přípravou projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. Se zahájením stavby přestavby počítají v příštím roce. Do nové zbrojnice pak pořídí velitelské vozidlo, dopravní automobil pro devět osob a přívěs pro práci na vodě.

Příprava projektu nebyla ničím jednoduchým. Žádost o dotaci podala radnice vloni v říjnu. Z operačního programu přeshraniční spolupráce Svobodný stát Sasko – Česká republika 2014 – 2020 je pro zapojené hasičské sbory připraveno celkem 63,2 milionů korun. Z toho 16,9 milionů korun získá sbor z Krásné Studánky. K tomu zhruba milionem přispěje státní rozpočet, takže spoluúčast města se bude pohybovat kolem dvou milionů korun.

O dotaci žádají také další sbory. Hasiči z Hrádku nad Nisou by rádi opravili cisternový vůz a pořídili si raftový člun, potápěčské obleky, protipovodňové zábrany i protipovodňový přístřešek. Koupit si také chtějí nakladač, vozík pro únik ropných látek na vodě a několik typů kontejnerů pro různé typy zásahů.

Žitava plánuje pořízení hasičského otočného žebříku a Herrnhut pro svůj sbor v Rennersdorfu nákup víceúčelového vozu a rekonstrukci zbrojnice. Pokud se žádostí o dotaci uspějí, novou techniku by měli mít hasiči nejpozději v roce 2018.

Foto MML

Štítky technika, muniční sklad, Liberec XXXI-Krásná Studánka, rekonstrukce, Žitava, Hrádek nad Nisou, sbor dobrovolných hasičů, Tibor Batthyány, ANO 2011, Herrnhut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Krásné Studánky získali miliony na rekonstrukci zbrojnice a nákup nové techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.