Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Větrníku začne nová etapa. S novým zřizovatelem i s novým vedením

Z krajské organizace na organizaci statutárního města Liberce přechází nyní Dům dětí a mládeže Větrník v Liberci. Nekončí jen jedna jeho éra. Po téměř dvaceti letech opustí DDM Větrník také ředitelka Jana Pavlíková. K prvnímu červenci odchází do důchodu.

„Mé důvody jsou osobní i pracovní. Změna zřizovatele je politickým rozhodnutím, a mně nezbývá než věřit tomu, že i pod městem Liberec bude Větrníku dobře, že zůstane zachován rozsah a pestrost všech jeho aktivit,“ podotýká ředitelka Jana Pavlíková. „Neodchází se mi lehce. Pod Libereckým krajem jsme měli relativní svobodu. Co jsme si my, nebo naši klienti vymysleli, to jsme v rámci legislativy s nimi mohli dělat. Na jedné straně chápu, že k nám chodí spíše liberecké děti, a tudíž by bylo logické, kdybychom byli příspěvkovou organizací města. Na druhé straně je v republice spousta podobných domů dětí, a nikomu nevadí, že je zřizují kraje,“ doplnila. 

Ředitelkou DDM Větrník byla Jana Pavlíková jmenována Školským úřadem v Liberci 1. července 1997. Za dobu, kdy dům dětí vedla, se počet pedagogů domu dětí zdvojnásobil, množství kroužků a dalších aktivit se zvýšilo několikrát. Do kroužků, kterých nabízí Větrník celkem 115, dnes chodí pravidelně na 1.300 dětí a dospívajících. K tomu dům dětí připravuje více než 40 letních táborů, ve kterých si užívá léto cca 800 dětí, organizuje přes 50 soutěží, olympiád a další pravidelných i nepravidelných akcí, jichž se ročně účastní na 6 tisíc dětí a dospívajících

„Když jsem nastupovala, neměli jsme společenské a ani technické oddělení, neměli jsme Véčko, Parlament mladých, ani ubytovnu v Oldřichově. Mým cílem bylo rozšířit naše aktivity tak, aby si u nás každý vybral. Dnes k nám chodí i senioři. Kdysi jsem do koncepce napsala: Chci pokračovat tak, aby pod mým vedením středisko volného času DDM Větrník bylo pestré svou nabídkou aktivit, cílovými skupinami účastníků i formami a metodami práce. Přívětivé svým image (od příjemných interiérů až po celkové klima organizace). Snad mohu dnes říci, že takový Větrník opouštím,“ zdůrazňuje Jana Pavlíková. „To, co se mi z mých původních plánů nepovedlo zavést, byl Art klub, kroužek pro mladé výtvarníky, hudebníky, amatérské literáty a herce. Nebyl o něj dostatečný zájem. Místo toho jsme založili Parlament mladých,“ dodává.             

Roční rozpočet DDM Větrník se pohybuje kolem 16,5 milionů korun. Od svého zřizovatele dostává dům dětí dotaci cca 3 miliony, zbytek získává přes granty, sponzory, z kroužků a doplňkovou činností. Nového ředitele DDM Větrník bude vybírat ještě Liberecký kraj.

Autoři

Štítky Liberec, Jana Pavlíková, Liberecký kraj, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrníku začne nová etapa. S novým zřizovatelem i s novým vedením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.