Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd dva týdny nepojede

Kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci čeká od pondělí pravidelná odstávka před letní turistickou sezonou. Mimo provoz bude dva týdny, znovu se rozjede v pondělí 18. dubna.

"V prvním týdnu budeme vyměňovat lano, ve druhém pak proběhne klasická jarní revize," řekl přednosta lanové dráhy Vladimír Štěpán.

Kabinová lanovka se kvůli revizí zastavila naposledy v listopadu loňského roku. Technici museli lanovku připravit na zimu. Práce ale byly náročnější, než se původně čekalo. Lanovka prochází revizí dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim. Ta podzimní je vždy delší, protože se kontroluje celé zařízení a zjišťují se případné defekty.

Součástí odstávky bude tradičně nácvik evakuace z kabiny uvízlé na trati. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Do cvičení se v pátek 15. dubna zapojí i drážní hasiči. Od modernizace lanovky v 70. letech minulého století zatím nebylo nutné pasažéry z kabiny evakuovat. Pokud by se tak stalo, ve většině případů by si byl schopen poradit sám průvodčí lanovky. Cestující by postupně spouštěl po laně na zem.

Dvoukabinová lanovka jezdí na vrchol 1012 metrů vysoké hory od roku 1933, provozují ji České dráhy. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována. Když se po čtyřleté rekonstrukci znovu rozjela, přepravila za jediný rok rekordní počet 600.000 turistů. Loni se ji svezlo 291.070 lidí, to je nejvíc za posledních osm let. Lanovka je dlouhá 1188 metrů, dolní stanice stojí v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní o 400 metrů výš. Kabiny dosahují rychlosti deset metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu), lanovka tak patří k nejrychlejším v Česku.

Autoři | Foto ČD

Štítky kabinová lanovka, Ještěd, lanová dráha, Liberec, České dráhy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd dva týdny nepojede  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.