Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj změnil dodavatele Opuscard. Nový systém dovolí její vydávání na počkání a ve více městech

Liberecký kraj změnil dodavatele krajské karty Opuscard. Firmu eMoneyServices, která služby kraji poskytovala ještě loni, nahradila teď společnost XT-Card. Náklady jsou poloviční, smlouva je ale jen na půl roku s možností prodloužení maximálně na rok. Připravuje se nová veřejná soutěž s cílem koncept modernizovat. V červenci bude instalován nový software, který umožní vydávat Opuscard na počkání, dnes na ni klienti musí až měsíc čekat. Kartová centra by měla být i ve velkých městech, nejen v Liberci a celý systém žádosti o kartu by se měl také zjednodušit.

S čipovou kartou se v Libereckém kraji cestuje už deset let, nejprve ji zavedl Liberec pro městskou dopravu, od roku 2009 se sytém rozšířil na celý kraj. S kartou lze cestovat vlakem, autobusy i městskou dopravou. Akceptuje ji i krajská knihovna, využívají ji školy a zaměstnavatelé jako přístupovou nebo jako předplatné na obědy. Původní libereckou kartu nahradila Opuscard v září 2008. Vydalo se jich přes 250 tisíc, asi polovina je aktivních. "Využívají se zejména v dopravě, kde ji denně použije kolem 85 tisíc cestujících," řekl Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji a od března celý systém včetně kartového centra spravuje.

Vybudování systému stálo kraj 50 milionů korun, dalších zhruba 5,7 milionu platil ročně za provoz a servis systému a kartového centra. Podle hejtmana Martina Půty (STAN) nebyla důvodem ukončení spolupráce s eMoneyServices nespokojenost se službami či vysoká cena. "Dokonce si myslím, že to řešení v přepočtu na jednu kartu je řádově nižší než v Praze. Jenom už nemáme cestu, jak po osmi letech prodlužovat stávající smlouvu, protože bychom se ocitli mimo možnosti zákona o zadávání veřejných zakázek a nejen tohoto zákona, takže nám nic jiného, než vybrat nového dodavatele nezbývá," vysvětlil důvody změny Půta.

V poptávkovém řízení na dočasný provoz kartového centra Korid LK oslovil i eMoneyServices, nabídka XT-Card byla ale nejnižší. "Pro držitele karet se nic nemění, jejich karty budou dál platit," uvedl Hruboň. Autorská práva ke kartě vlastní kraj, a nikoli jako v Praze dodavatel, takže její podoba ani název se měnit nebudou. S novým provozovatelem by se měly podle Hruboně služby rozšířit.

Autoři | Foto IDOL

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Martin Půta, Praha, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj změnil dodavatele Opuscard. Nový systém dovolí její vydávání na počkání a ve více městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.