Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tygřata v liberecké zoo se už začínají vydávat ven do expozice

Mláďata bílých tygrů narozená v liberecké zoo před šesti týdny se začala vydávat na první výpravy do expozice. Šance vidět tygřata je sice zatím stále poměrně nízká, ale každým dnem se zvyšuje, řekl dnes mluvčí zahrady Jan Kubánek. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty zoo v Liberci. Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012.

Tygřata narozená na konci února nyní mohou návštěvníci zoo vidět hlavně na obrazovkách v prostoru vstupní budovy a pavilonu zooexpo. Sestříhaná videa a fotografie jsou na webu a facebooku zahrady. "Zatím je naživo nikdo moc vidět nemohl. Vylézají v 06:00 a pak po zavírací době. Matka Surya Bára je venku nenechává, když ví, že je tam ruch," uvedl Kubánek.

Ani sami ošetřovatelé doposud neměli moc možností tygřata vidět. "Dnes brzy ráno se jim povedlo pořídit první snímek tygřat a Suryi mimo porodní box," řekl Kubánek. Fotografie z mobilního telefonu ale moc kvalitní není. "První opravdové detailní fotografie pořídíme pravděpodobně ve třetí dekádě dubna, kdy kromě focení čeká tygří duo velká veterinární prohlídka, čipování a vakcinace," dodal. Navenek se zatím tygřata podle něj vyvíjí, tak jak mají.

Bílých tygrů žije na celém světě jen několik desítek. Jde o uměle vyšlechtěnou raritu a ve volné přírodě by nepřežila. Šelmy pocházejí z Indie a jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem, kdy jim chybí oranžové barvivo. První zmínka o nich pochází z roku 1951. Z chovatelského hlediska nejsou sice nijak zvlášť cenní, díky své popularitě ale pomáhají zachraňovat skutečně ohrožené druhy zvířat.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zahrada, Facebook, tygr, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygřata v liberecké zoo se už začínají vydávat ven do expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.