Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jména mláďat bílých tygrů vzejdou z tipů od veřejnosti

Jména pro dvě mláďata vzácných bílých tygrů, která se narodila na konci února, vybere liberecká zoo na základě tipů od veřejnosti. Stejně tak postupovala před čtyřmi lety, kdy dostala přes 2500 návrhů. Novinářům to dnes sdělil mluvčí zoo Jan Kubánek.

"V roce 2012 vzešlo z veřejné soutěže pojmenování mláďat - Liam, Gaia a Sambur," uvedl Kubánek. Zoo tato jména vybrala proto, že odkazovala na první generací bílých tygrů chovaných v Liberci, na původ jejich otce i místo přirozeného výskytu tygrů indických.

I letos by se návrhy měly vztahovat k domovině těchto šelem nebo k libereckému chovu. "Složení pohlaví dvojice tygřat není v tomto okamžiku ještě známé. Své návrhy na jedno mužské a jedno ženské jméno mohou zájemci posílat na email marketing@zooliberec.cz," uvedl Kubánek. Tipy je možné posílat konce dubna. V květnu pak vedení zoo a zoologové vyberou dvě jména, která se jim budou zdát nejvhodnější. Jména zveřejní při křtinách, které by měly být v sobotu 21. května.

Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty v Liberci. Jejich bílé zbarvení je dáno částečným albinismem, kdy jim chybí oranžové barvivo. Z chovatelského hlediska nejsou sice nijak zvlášť cenní, díky své popularitě ale pomáhají zachraňovat skutečně ohrožené druhy zvířat.

Tygřata narozená na konci února nyní mohou návštěvníci zoo vidět hlavně na obrazovkách v prostoru vstupní budovy a pavilonu zooexpo. "Už se několikrát zjevila během otvírací doby i v expozici," uvedl Kubánek. Navenek zatím tygřata prospívají, jak mají. Do konce dubna by tygří duo mělo absolvovat velkou veterinární prohlídku, čipování a vakcinaci. "Zatím nevíme, kdy k tomu dojde. Matka se zatím od mláďat nechce vzdálit," dodal mluvčí.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky tygr, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jména mláďat bílých tygrů vzejdou z tipů od veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.