Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Parovody podél Nisy nahradí méně ztrátové horkovodní potrubí

Liberecká teplárna připravuje rekonstrukci ztrátového parovodu, který vede podél řeky Nisy do Pavlovic. Stavební práce na projektu za 351 milionů korun by se měly rozběhnout už v příštím roce. Výsledkem by měla být menší ztrátovost a také odstranění parovodní sítě z koryta Nisy v centru města. Namísto páry bude teplo do Pavlovic dodávat úspornější horkovod.

Teplárna žádá na projekt o dotaci, čímž by mohla uspořit více než pětinu investičních nákladů. „Rozhodnutí o jejím schválení očekáváme na konci letošního roku. Projekční práce běží na plné obrátky a v příštím roce by již měla být zahájena první etapa plánované stavby“, řekl člen představenstva Vladimír Pitín.

Teplárna Liberec se v posledních letech potýkala s odpojováním odběratelů kvůli vysokým cenám tepla. Podmínkou zahájení nákladné revitalizace systému byla proto stabilizace zákazníků. Liberečané teď mají na výběr z dvou různých závazků. Podpisem smlouvy na rok ušetří zákazníci tři procenta od nově stanovené základní ceny, která by měla být ve výši 817 korun za gigajoul. Druhou variantou bude smlouva na pět let se slevou 14,5 procenta, což by mělo být 699 korun za gigajoul.

"Díky s dlouhodobým kontraktům jsme prakticky zastavili odpojování," dodal mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Snížení ceny dosáhnou akcionáři, kterými je většinově MVV Energie CZ a z třiceti procent město Liberec, díky vložení majetku, za který v současnosti platí teplárna nájem. Teplárna tím ušetří zhruba 50 milionů korun, z čehož pětinu tvořil nájem placený městu.

Foto MVV

Štítky Lužická Nisa, Pavlovice, Liberec, Pitín, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parovody podél Nisy nahradí méně ztrátové horkovodní potrubí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.