Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V libereckém hotelu Imperial dokončili 18 designových pokojů

V libereckém hotelu Imperial dokončili prvních 18 pokojů, jejichž podobu navrhli převážně čeští designéři. Do budoucna by designových pokojů mělo být v hotelu 36 a další dva budou v retro stylu, tedy v podobě, jakou dostaly po rekonstrukci hotelu v 80. letech minulého století. V České republice jde o ojedinělý projekt, pokoje by se měly stát jakousi galerií moderního designu.

Imperial byl na dnešní třídě 1. máje postaven v roce 1930 podle návrhu Pavla Zeha. Je to téměř konstruktivistická stavba se symetrickým členěním čelní fasády a prvky art-deco. Mimo vnější podoby se však z toho původního mnoho nezachovalo, hotel totiž prošel v 80. letech kompletní a dost necitlivou rekonstrukcí. Zůstalo původní schodiště z terasa, původní je i zábradlí a jeho dřevěná podesta. K podobě z 30. let se vrátila i vstupní hala hotelu, která je po letech znovu otevřeným prostorem.

Rekonstruovaný hotel se pro turisty otevřel loni v září, hotova však byla jen část pokojů. Teď se otevírají další - designové, práce ale budou ještě pokračovat. Pytloun, jehož hotelový řetězec vlastní pět hotelů a penzionů v Liberci a další v Harrachově, přiznal, že v minulosti podobu svých hotelů i jejich interiéry navrhoval sám. "Byl jsem přesvědčen o tom, že to udělám nejlíp," majitel hotelu Lukáš Pytloun. Spolupráci s designéry ale ocenil a do budoucna s nimi chce víc spolupracovat. Spokojeni byli i architekti.

Třeba pro Barboru Mluvkovou nebyla práce v Imperialu první zkušeností s hotely, dělala už interiéry hotelu v Praze a loni i na Zanzibaru. V Imperialu je autorkou dvou pokojů, jeden je v hollywoodském stylu, druhý je jednolůžkový pánský pokoj v loveckém stylu, a jak sama řekla, opravdu si s nimi vyhrála. "Hotely obecně jsou fajn, protože umožňují volnost, kreativitu a tady byla možnost si udělat cokoliv. Jediné co bylo dané, byla okna a dveře a rozpočet, ten byl extrémně přísný," poznamenala.

Imperial nabízí například i pokoj v luxusním stylu glamour. Nebylo to jednoduché, přiznal jeho autor, designér Jan Počepický. "Musel jsem si hodně pohrát s tím prostorem, aby se mi sem všechno vešlo," řekl. V pokoji je mohutná postel s čalouněným čelem ve vyřezávaném rámu, třpytivé lustry s ověsky, které jsou ale nikoli z českého křišťálu, ale levnějšího akrylu. "Křišťálové by se do rozpočtu nevešly," řekl architekt. Nejdražším kusem v pokoji tak překvapivě nejsou svítidla ani postel, ale litinový radiátor dělaný na zakázku. "Stál 60 tisíc korun," uvedl autor pokoje.

Autoři | Foto Facebook

Štítky hotel, design, styl, Česko, Lukáš Pytloun, Praha, Zanzibar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V libereckém hotelu Imperial dokončili 18 designových pokojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.