Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice na Liberecku a Frýdlantsku budou opět lemovat ovocné aleje

Liberecký kraj chce obnovit ovocné aleje na Liberecku a Frýdlantsku. Jen podél cest z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem a z Křižan do Zdislavy chce letos nechat vysadit více než 330 nových ovocných stromů. Nová stromořadí nahradí ta, která už byla příliš stará, a musela proto být vykácena, řekl novinářům krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj v minulosti kritizovali ekologičtí aktivisté z organizace Arnika za nedostatečnou výsadbu. Z dat poskytnutých silničáři vyplývá, že v období 2003 až 2013 padlo podél silnic nižších tříd v Libereckém kraji 2296 stromů, vysázeno však bylo jen 170. Stejné statistiky ale ukazují, že se v Libereckém kraji kácí v rámci Česka nejméně. V celé zemi bylo v daném období kolem cest vykáceno na 166 tisíc stromů a jen něco přes 98.000 bylo vysazeno.

Podle hejtmana Martina Půty (STAN) se bude krajská správa silnic v budoucnu věnovat ve větší míře nejen obnově povrchů silnic, ale také jejich okolí. "Bylo by určitě škoda, kdybychom se v regionu, který byl v minulosti protkán sítí ovocných alejí, k nim nevrátili. Aktuálně sháníme třešně pro silnici z Frýdlantu do Nového Města, sázet se ale budou zřejmě až na podzim," řekl hejtman.

Obnovovat se ale nebudou jen ovocné aleje. Třeba česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" počítá s opravou téměř 24 kilometrů silnic za 270 milionů korun a také s výsadbou 1500 stromů. V rámci nákladného projektu mají zmizet náletové dřeviny kolem některých silnic, ale také některé takzvané kočárové aleje vysazené zhruba před sto lety, které jsou pro Frýdlantsko typické. Původně se počítalo s vykácením 936 stromů, po protestech se podařilo jejich počet snížit zhruba na 500. Vysázen jich ale bude do roku 2018 trojnásobek.

Autoři | Foto Arnika

Štítky Liberecký kraj, alej, Frýdlantsko, silnice, Frýdlant, Vladimír Mastník, Nové Město pod Smrkem, Starostové pro Liberecký kraj, strom, Zdislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nejedlo

Jo tak aktivisti kritizovali? Ať se všichni aktivisti chytnou za ruce a táhnou do prdele! Kritizovat umí kde kdo...ale těmhle hajzlům to jde nejlíp. Asi na to maj nějakou školu!

Čtvrtek, 5. května 2016, 09:22Odpovědět

Silnice na Liberecku a Frýdlantsku budou opět lemovat ovocné aleje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.