Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Bývalý "výzkumák" mění svou podobu. Rekonstrukce mu má vrátit jeho výjimečnost

Rekonstrukce budovy bývalého „výzkumáku“ je v plném proudu. Liberecký kraj, který za budovu zaplatil na konci roku 2014 bezmála 125 milionů korun, chce funkcionalistické stavbě vrátit původní podobu. Za to by měl zaplatit dalších 93 milionů korun. Hotovo by mělo být na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

„V rámci rekonstrukce objektu vzniknou multifunkční bezbariérové kancelářské prostory ve všech pěti podlažích pro organizace, které se zabývají evropskými fondy. Zbývající kapacita bude využita pro zaměstnance vybraných krajských příspěvkových a dalších organizací,“ říká náměstek hejtmana Marek Pieter (SLK).

V nově opravených prostorách získají zázemí Centrum pro regionální rozvoj, Agentura pro regionální rozvoj, KORID LK a Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace, které již nyní mají v objektu pronajaté prostory. Přidají se k nim i další zájemci, například by se do nově opraveného objektu mohl přestěhovat Euroregion Nisa nebo Sdružení obcí Libereckého kraje.


Vizualizace konečné podoby

Palác City

A teď trošku historie. Pokud jste si mysleli, že budova VÚTS vedle krajského úřadu byla postavena pro potřeby ústavu, pak se mýlíte. Původně totiž šlo o garážový dům, ve své době nejmodernější na severu Čech.

Výzkumníci z administrativní budovy ústav vytvořili až v padesátých letech minulého století. Autorem projektu je architekt Oskar Bauditsch a dům v letech 1928-29 postavil stavitel Karl Hocke. Investorem stavby se stal židovský obchodník Otto Strasse a dům dostal honosný název Palác City.

Objekt se skládal ze dvou částí. Ve vyšší administrativní budově nyní sídlí VÚTS (Výzkumný ústav textilních strojů) nižší budova byla provozní a obchodní. Tam, co je nyní vchod do ústavu, byl dřív průjezd do garáží, které měly kapacitu celkem 100 aut. Součástí byly i doplňkové služby, které z garáží dělaly nejmodernější stavbu svého druhu na severu Čech. Čtrnáct mycích míst, servis, opravna pneumatik i stojan na čerpání pohonných hmot.

Moderní služby měli k dispozici i řidiči – lázně s horkou vodou, kantýna i ubytování. Nocleh pro řidiče vyšel už na 5.90 Kč. Od roku 1951 je budova využívána Výzkumným ústavem. Od roku 1974 je objekt ve stínu nynějšího krajského úřadu. V té době byla i budova garáží k novostavbě připojena.

Rekonstrukce bývalé budovy VÚTS

Čtvrtek, 5. května 2016, 13:46

Rekonstrukce bývalé budovy VÚTS
Rekonstrukce bývalé budovy VÚTS

Štítky Liberecký kraj, dům, garáž, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Agentura pro regionální rozvoj, Česko, Euroregion Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Bývalý "výzkumák" mění svou podobu. Rekonstrukce mu má vrátit jeho výjimečnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.