Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Turnově otevřeli nové koupaliště, je nejmodernější v kraji

V Turnově dnes otevřeli nové venkovní koupaliště s atrakcemi, které je nejmodernější v Libereckém kraji. Je součástí sportovně rekreačního areálu Maškova zahrada, jehož výstavba přišla město na bezmála 180 milionů korun. Moderní koupaliště se skluzavkami, tobogánem a drahami pro plavce může Turnovu závidět i krajské město, kterému podobný areál chybí.

Na slavnostní otevření dnes přišly stovky lidí, provoz zahájili starosta s oběma místostarostkami symbolicky skokem do vody. Později se k nim přidali i další odvážlivci, neodradila je ani chladná voda, která měla jen 19 stupňů Celsia. Velký zájem byl o tobogány. I když dnes na Turnov slunce svítilo, koupaliště ještě zůstane zavřené. "Musíme se nejprve seznámit s technologií, od konce května už ale budeme určitě připraveni, záležet pak už bude jen na počasí," řekl Jindřich Kořínek, jednatel společnosti Městská sportovní Turnov, která areál provozuje.

Celodenní vstupné v hlavní sezoně přijde na 90 korun pro dospělého, 60 korun pro dítě. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Vstupné v květnu a červnu bude nižší, méně podle Kořínka zaplatí i ti, kdo na koupaliště přijdou až odpoledne. "V ceně vstupného je nejen parkování, ale i všechny atrakce, tobogány, skluzavky," vyjmenoval. Koupaliště má 800 metrů čtverečních vodní plochy a samostatný dětský bazének. Areál ale není jen koupaliště, jsou v něm hřiště pro malé i větší děti, kolem objektu je in-line dráha, beach volejbalové hřiště a také skatepark.

Výstavba rekreačního areálu v jižní části města na levém břehu řeky Jizery se v Turnově začala plánovat před 16 lety. Pozemky získalo město v roce 2000 za 35 milionů korun. Kupní cenu tehdy zaplatil turnovský mecenáš Bohuslav Jan Horáček, který měl platit i další výstavbu za bezmála miliardu korun. V areálu měly vzniknout soustavy bazénů a skluzavek, dvě kluziště, parkoviště pro 400 aut a apartmánový hotel se 180 lůžky. Projekt se ale na podzim 2002 Horáčkovou smrtí zastavil. Město se před několika lety rozhodlo sportovně rekreační areál vybudovat ve skromnější podobě.

Radnice projekt financovala z vlastního rozpočtu, bez jakýchkoliv dotací. Loni na podzim byl dokončen zimní stadion, ve středu dodavatel předal koupaliště s kapacitou pro zhruba 1000 návštěvníků. Moderní areál s velkým podílem dřeva je ukázkou organické architektury. "Moc se mi to líbí, mám rád, když veřejné stavby nejsou jenom funkční, ale i hezké. Neznamená to přitom, že musí být extrémně drahé," řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Většinu stavby podle něj zaplatilo město z rezerv a vlastního rozpočtu, 60 milionů si za velmi výhodných podmínek půjčilo.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Turnov, koupaliště, skluzavka, rekreační areál, Liberecký kraj, Bohuslav Jan Horáček, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzana Hlubučková

Pokud chce někdo do skateparku, tak ten je mimo areál a zdarma.

Pondělí, 9. května 2016, 09:18Odpovědět

V Turnově otevřeli nové koupaliště, je nejmodernější v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.