Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v prvním čtvrtletí 194 bytů

Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v prvním čtvrtletí letošního roku o třetinu více bytů než před rokem. Větší meziroční nárůst dokončených bytů zaznamenal Český statistický úřad (ČSÚ) jen v Plzeňském a Olomouckém kraji. Do užívání předali stavbaři v Libereckém kraji do konce března 194 nových bytů, tři čtvrtiny z nich byly v rodinných domech nebo jejich přístavbách. V celém Česku dokončili stavbaři 6177 bytů, o 0,7 procenta méně než před rokem.

V prvním čtvrtletí nebyl v Libereckém kraji dokončen žádný nový bytový dům, jen sedm nových bytů vzniklo v přístavbách a nástavbách bytových domů. Přibylo také 45 nových bytů v nebytových objektech nebo stavebně upravených nebytových prostorách. Podobných projektů v posledních letech v Libereckém kraji přibývá. Za pět let tak vzniklo už 431 nových bytů.

Nových bytů se v posledních letech dokončovalo v Libereckém kraji stále méně. Teď by se snad mohla situace obrátit. Přibylo totiž i zahájených staveb bytů. Stavbaři v prvním čtvrtletí zahájili výstavbu 137 nových bytů, což bylo o 29 procent víc než před rokem. Bezmála 64 procent nových bytů vzniká v rodinných domech nebo jejich nástavbách a přístavbách.

V souvislosti s malou výstavbou klesá v Libereckém kraji i nabídka nových bytů. Aktuálně jich realitní kanceláře v celém kraji nabízejí jen několik desítek. Nejvíce nových bytů je v krajském městě, kde se rozjíždějí i nové projekty. S menší nabídkou ale rostou ceny bytů. Ještě před dvěma lety bylo možné nový dvoupokojový byt v Liberci koupit i za půldruhého milionu korun, nyní už jsou takové byty o milion dražší.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad, Česko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v prvním čtvrtletí 194 bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.