Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Paraglidista se prolétl jen 150 metrů, ze stromu ho museli sundat hasiči

Když se řekne Mírová pod Kozákovem, hasiči z Turnovska a Semilska už moc dobře ví, co je čeká. S železnou pravidelností vyjíždí lezecká skupina do lesů pod kopcem, kde v korunách stromů pravidelně končí paraglidisté, kterým nevyjde jejich start. Další takový zásah čekal hasiče o uplynulém víkendu.

Pod Kozákov vyjížděla lezecká skupina v sobotu před druhou hodinou odpolední. V koruně jednoho ze stromů uvízl paraglidista, který se sám nedokázal dostat na zem. Na místo byli okamžitě povoláni semilští hasičští lezci, kteří mají s podobnou záchranou velké zkušenosti.

„Pilot se nacházel ve výšce kolem deseti metrů, odhadem 150 metrů pod startovací hranou a nebyl zraněn. Jeden z hasičů zahájil výstup na strom s nezbytným lezeckým materiálem, pomocí kterého byl potom paraglidista za asistence dalších hasičských lezců spuštěn dolu. Hasiči ještě před odjezdem pomohli pilotovi s vyproštěním padáku,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Společně s hasiči na místě zasahovala horská služba.

Okolí Mírové paraglidisty velmi oblíbené. V nadmořské výšce 744 metrů se na vrcholu kopce nacházejí celkem tři startovací plochy (západ, jih a sever). Dvě z nich mají únikový prostor pro případ nepřeletění stromů. 

Foto HZSLK

Štítky paragliding, strom, Kozákov, okres Semily, Mírová pod Kozákovem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paraglidista se prolétl jen 150 metrů, ze stromu ho museli sundat hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.