Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hlavní zdroj elektřiny v kraji? Solární panely

Největším zdrojem elektrické energie vyrobené v Libereckém kraji jsou sluneční elektrárny. Solární panely loni do sítě dodaly přes 114,86 gigawatthodiny (GWh) elektrické energie, o sedm procent víc než před rokem. Je to 31 procent elektřiny, kterou loni kraj do sítě dodal. Podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se loni v kraji vyrobilo téměř 340 GWh elektrické energie, 61 procent pocházelo z alternativních zdrojů, jako jsou solární, větrné a vodní elektrárny.

Podhorský Liberecký kraj není podle odborníků z pohledu slunečního záření nejvhodnější lokalitou, přesto byly v regionu na konci loňského roku solární elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 107,8 megawattu (MW). Největší boom zažily solární elektrárny v Libereckém kraji v roce 2010. Zatímco v roce 2009 dosahoval instalovaný výkon v kraji jen 3,6 MW, o rok později stoupl díky výhodným výkupním cenám třicetinásobně na 105,6 MW. Od té doby už roste jen pomalu, podmínky jsou méně výhodné, a tak přibývají hlavně malé domovní solární elektrárny.

V Libereckém kraji byly ještě v roce 2011 největším alternativním zdrojem elektrické energie vodní elektrárny. Teď ale za těmi solárními výrazně zaostávají, přestože jich přibývá. Na konci loňského roku byly v kraji vodní elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 25,4 MW, které za celý rok do sítě dodaly téměř 60,5 GWh elektrické energie. I když výroba elektřiny stoupla meziročně o desetinu, ve srovnání s rokem 2011 byla o 40 procent nižší. Důvodem jsou zejména sucha, která v posledních letech snižují hladiny potoků a řek v kraji.

O 30 procent více energie dodaly loni do sítě větrné elektrárny - přes 53 GWh. V kraji jsou dvě desítky větrných elektráren o instalovaném výkonu 22,5 MW, většinou na Frýdlantsku. Za posledních pět let se instalovaný výkon větrných elektráren v kraji zvýšil pětinásobně, objem dodané energie však stoupl ještě výrazněji - více než devítinásobně z 5,8 GWh v roce 2011 na více než 53 GWh v loňském roce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky elektrická energie, Liberecký kraj, elektřina, Energetický regulační úřad, solární elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní zdroj elektřiny v kraji? Solární panely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.