Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko-polský projekt zajistí hasičům Frýdlantska novou techniku

S obnovou zastaralé techniky pomůže hasičům z Frýdlantska a sousedního Polska nový přeshraniční projekt, k němuž se dnes přihlásili starostové Frýdlantu, Dětřichova, Heřmanic a Kunratic a polského Piensku. Součástí projektu zhruba za 50 milionů korun jsou společná cvičení a vzdělávání hasičů z obou stran hranice, vznikne i česko-polský slovník, který komunikaci usnadní.

Cílem projektu je do tří let vybavit vybrané hasičské jednotky na obou stranách hranice novou technikou. Ve Frýdlantu by měl mimo jiné vzniknout krizový sklad humanitární pomoci, v Piensku zase chtějí postavit hasičské školicí středisko. "Co je možná ještě důležitější, je prohloubení znalostí a dovedností hasičů. Projekt počítá s řadou vzájemných školení, cvičení, s taktickou přípravou tak, aby došlo k součinnosti hasičských sborů na české i polské straně hranice a aby hasiči získali nové zkušenosti," zdůraznil starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Už po bleskových povodních, které region v roce 2010 citelně postihly, došlo k částečné obměně techniky hasičů, teď by měla pokračovat. "Po povodních jsme pořídili pro hasiče dopravní automobil se základním vybavením, potřebujeme ale cisternovou automobilovou stříkačku, protože naše dvě auta jsou jedno z roku 1969 a druhé z roku 1972 a nevyhovují požadavkům," řekl starosta Heřmanic a dobrovolný hasič Vladimír Stříbrný (Starostové pro Liberecký kraj).

Nová auta chtějí v rámci projektu pořídit i v Kunraticích a Dětřichově. „Chtěli bychom získat nový dopravní automobil, který by nahradil čtyřicet let starou Avii, která je už na hranici životnosti,“ dodal starosta Dětřichova Daniel Kopecký (Unie pro sport a zdraví).

Hasiči na obou stranách hranice dlouhodobě spolupracují. "Cílem projektu je rozšířit tuto spolupráci v pohraničí. abychom si dokázali v případě větší mimořádné události vzájemně vypomoci," řekl Stříbrný. Frýdlantský výběžek je od Libereckého kraje odříznutý, a polští kolegové jsou tak často schopni pomoci dřív než hasiči z ostatních částí kraje. Podobně jsou i hasiči z Frýdlantska schopni přes hranice operativně pomoci. "Společně jsme už hasili třeba požáry lesního porostu a v Piensku jsme byli čerpat vodu po přívalových deštích," dodal Stříbrný.

Štítky projekt, technika, Frýdlantsko, Frýdlant, Dětřichov, Heřmanice, Kunratice, Polsko, Vladimír Stříbrný, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko-polský projekt zajistí hasičům Frýdlantska novou techniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.