Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec chystá novou vyhlášku k regulaci hazardu. Z města pravděpodobně zmizí herny s hracími automaty

Liberec chystá další regulací hazardu, záměrem se budou zabývat zastupitelé na červnovém zasedání. Nová vyhláška by měla platit od 1. ledna 2017. Zatím není jasné, jakou podobu bude nová vyhláška mít a co vše budou muset provozovny hazardu splňovat. Shoda nepanuje ani v koalici, kterou tvoří ANO a Změna pro Liberec. "Základní obrysy jsou ale dané," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Z území města tak pravděpodobně zmizí herny s hracími automaty a zůstanou jen kasina s takzvanou živou hrou, například ruleta vedená krupiérem. "Na přípravě regulace pracujeme s kolegy z dalších zastupitelských klubů od října loňského roku. Jsem rád, že jsme se většinově shodli na zrušení heren, které jsou z hlediska dopadů na hráče a na veřejný pořádek ve městě nejproblematičtější," řekl radní Josef Šedlbauer (Změna).

V Liberci je nyní možné hazard provozovat na 86 místech, hráči v nich podle odhadu Změny ročně prohrají 300 až 400 milionů korun. Zastupitelka za Změnu Kateřina Absolonová považuje za klíčové snížení počtu provozoven. "Na stotisícové město stačí dvě až tři," uvedla.

Není si ale jistá, zda toto prosadí. Podle primátora by se každá provozovna, která splní podmínky, měla posuzovat individuálně. "Necháme, aby se ke každé vyjádřila městská policie. Zda její provozování nevykazuje známky zvýšené kriminality nebo nutnost zvýšeného dohledu strážníky či není v oblasti se zvýšenou kriminalitou," uvedl. I podle názoru primátora ale určitá regulace nastane. "Částečně si ji vyžádá již samotný nový zákon o hazardu, který vstoupí v platnost od roku 2017 a přinese mimo jiné nutnost registrace hráčů," dodal.

Hazard se Liberec snaží vyhláškou regulovat od roku 2011, kdy bylo možné sázkové hry, loterie a další podobné hry provozovat na 154 místech. Za minulého vedení se podařilo zrušit 68 adres, kde byl povolený hazard. Za současného zatím žádnou. V provozovnách je nyní 319 výherních automatů povolených městem a 742 herních zařízení povolených ministerstvem financí. I tato zařízení bude od roku 2017 povolovat jen město. Loni získal Liberec z hazardu do svého rozpočtu 76,5 milionu korun. Změna odhaduje, že po přijetí přísnější vyhlášky příjem klesne na 20 milionů.

Autoři | Foto Jiří Prýgl

Štítky Liberec, hazardní hra, regulace, hrací automat, Tibor Batthyány, ANO 2011, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chystá novou vyhlášku k regulaci hazardu. Z města pravděpodobně zmizí herny s hracími automaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.