Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj vyplatí chovateli náhradu za ovci roztrhanou vlkem. Nejde o první případ

Liberecký kraj uhradí odškodné za ovci, kterou letos v únoru v obci Bezděz roztrhal vlk obecný. Poprvé se s takovým případem kraj setkal v loňském roce, kdy majiteli zvířete rovněž náklady proplatil. Chovatel, kterému před čtvrt rokem vlk roztrhal ovci, dostane 3,5 tisíce korun, které poskytne stát. Ten zároveň neuznal nárok na 1925 korun za ztracené jehně. Šetření totiž neprokázalo, že škodu způsobil vlk.

„Škodu chovateli vyplatí Krajský úřad Libereckého kraje, který na tento účel obdržel dotaci od Ministerstva financí ČR. Jedná se o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný. Podle něho žije v blízkém okolí Bezdězu skupinka pěti vlků. Důvod ke strachu ale není nutný.

„Vztah člověka a vlka je opředen mnohými pověstmi a ta o červené Karkulce je opravdu jen pohádka. Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší,“ dodal už dříve ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé na jaře 2014. Pár šelem přišel z oblasti Lužice. Narození mláďat před dvěma lety bylo první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích a nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu jich přežívají pouze stovky.

Štítky ovce, Liberecký kraj, Bezděz, Ministerstvo financí České republiky, Josef Jadrný, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Německo, František Pelc, Iberský poloostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyplatí chovateli náhradu za ovci roztrhanou vlkem. Nejde o první případ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.