Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Náměstí v Liberci se o svátcích s kolotoči vrátilo do minulosti

Náměstí v Liberci se o svátcích vrátilo do minulosti. Historický kolotoč, hlavotoč, velbloudí houpák, kotrmelčák či zvířecí lodičky strakonické kočovné společnosti Al Rašíd měly jedno společné, poháněla je jen síla lidských paží. Na náměstí tak chyběly nekonečné elektrické kabely, oslňující světla i řev odrhovaček z tlampačů tak typických pro dnešní poutě. Dětem se ale atrakce líbily, i když jim proměnlivé liberecké počasí příliš nepřálo.

"Inspirovali jsme se dobou, kdy ještě nebyly elektrické motory, kdy vznikaly komediantské společnosti, které bavily lidi," řekl Václav Špecián ze společnosti Al Rašíd. Kolotoče přitom nejsou žádnou novodobou zábavou, znali je už ve starém Římě. "Dnes jsou cirkus a kolotoče odděleny, dřív to byli komedianti, kteří vystupovali s cvičenými zvířaty, k tomu měli kolotoč nebo střelnici a celý rok jezdili po štacích a takhle se živili," doplnil. I lidé ze společnosti Al Rašíd jsou od jara do podzimu v pohybu a objíždějí nejrůznější akce po celé zemi.

Do Liberce přivezli komedianti malý kolotoč a houpačky, ale i atrakce méně známé. "Máme tu třeba hlavotoč, to je spíš taková soutěž, děti se zatočí a jak se jim motá hlava, tak když přejdou to prkýnko a nespadnou, dostanou odměnu," popsal jednu z atrakcí Špecián. Podobný je kotrmelčák, kde se ale člověk upnutý do křesla netočí kolem své osy, ale dělá kotrmelce. "Pak je tu také velbloudí rotující houpák, který byl inspirovaný filmem Tři mušketýři, kde se dámy od dvora na takovéhle houpačce houpaly a točily zároveň," dodal.

Historické kolotoče byly jen jednou z řady akcí, které letos Liberec v rámci projektu Léto na náměstí nabízí. Před radnicí vyrostla pláž, nebo spíš větší pískoviště a prakticky na každý den je připravena nějaká zábava, koncerty, divadla, cvičení. Ve čtvrtek dostanou lidé možnost vyzkoušet pedikúru v podání drobných rybek Garra rufa, nebo se poradit o zdravé výživě. Pátek bude patřit makromolekulární kuchyni a v sobotu ožije náměstí divadlem. Naivní divadlo uvede dvě oblíbené pohádky - Jak chodil Kuba za Markytou a Tři přadleny.

Kulturní program před libereckou radnicí je o letních prázdninách výrazně bohatší než v minulých letech. Zatímco loni bylo deset akcí za celé léto, letos jich je na programu šest do týdne, program není jen v pondělí. "Chystáme festival Bohemia Jazz Fest, divadelní představení, koncerty, výtvarné kurzy, cvičení, tančírnu, módní přehlídku nebo finále mistrovství světa ve fotbalovém freestylu," řekl vedoucí městského odboru cestovního ruchu David Pastva.

Program zatím potvrzených akcí před radnicí

2. 7. Letní setkávání s divadlem - Alibaba a 40 loupežníků
8. 7. Science show a workshop Makromolekulární kuchyně iQ Landia
9. 7. Letní setkávání s divadlem – Jak chodil Kuba za Markytou a Tři přadleny
10. 7. Pět tibeťanů s Věrou Kučerovou
12. 7. Science show a workshop Sherlocka Holmese iQ Landia
13. 7. Bohemia Jazz Fest
14. 7. Módní přehlídka Black Mountain
19. 7. Rozmarné léto s knihovnou
21. 7. Den se ZOO Liberec
22. 7. koncert DanGar Six
23. 7. Loutková dilna Divadla ŠUS
26. 7. Papír v Liberci, Bezmezer o.p.s.
6. 8. koncert Vymazáno z archivu
10. - 12. 8. Festival Flašinetářů
14. 8. Pět tibeťanů s Věrou Kučerovou
16. 8. Rozmarné léto s knihovnou
17. 8. Kreativní tvoření pro děti s prázdninovou tematikou (Andrea Ježková)
20. 8. MS Freestyle ve fotbale
23. 8. Letní setkávání s divadlem - činohra F. X. Šaldy
24. 8. Den se ZOO Liberec
25. 8. Festival národnostních menšin - Komunitní středisko Kontakt Liberec
26. 8. Letní tančírna
27. 8. Letní setkávání s divadlem - balet F. X. Šaldy
30. 8. den s DDM Větrník
31. 8. rozloučení s létem na náměstí

Autoři | Foto MML

Štítky kolotoč, Liberec, divadlo, koncert, svátek, léto, radnice, Věra Kučerová, Zoologická zahrada Liberec, Sherlock Holmes, Starověký Řím, Alibaba Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí v Liberci se o svátcích s kolotoči vrátilo do minulosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.