Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj šetří statisíce díky elektronickým aukcím

Nákupy i prodej materiálu, energií ale také nemovitostí. K tomu všemu využívá Liberecký kraj elektronické aukce, díky kterým ušetřil statisíce. Využívat je začal v roce 2013 a jejich oblíbenost stále stoupá. Například ještě v roce 2014 platil kraj za služby mobilního operátora 744 tisíc korun, o rok později to bylo díky e-aukci už jen 337 tisíc korun.

„Od roku 2013 využíváme aukce pravidelně pro nákup tonerů, propagačních předmětů, kancelářských a hygienických potřeb. V období 2013 -2016 jsme se zúčastnili 33 těchto nákupních aukcí. Nejvyšších úspor jsme dosáhli v roce 2016, a to 25,35 procenta,“ shrnul náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky Marek Pieter (SLK).

Elektronické aukce využívají také krajské příspěvkové organizace. Nakoupit tak hodlají třeba osobní automobily, myčky, kuchyňské elektrospotřebiče, hygienické potřeby nebo elektrické otevírací dveře.

„Nejprve jsme tímto způsobem začali s nákupem hygienických potřeb, kdy jsme uspořili 29,83 procenta oproti předchozímu období. Další úspěšnou aukcí byl centrální nákup osmi průmyslových praček pro 6 příspěvkových organizací, kdy byla vyvolávací cena 1,4 milionu korun a nákup se uskutečnil za 768 tisíc korun,“ popsal Marek Pieter. Podle něho elektronické aukce využívá například Krajská správa silnic a zapojení plánuje i krajská záchranná služba.

V letošním roce se prostřednictvím e-aukce uskutečnil i prodej nemovitosti. Šlo o prodej objektu na Mísečkách, kdy vyvolávací cena činila 3,5 milionu korun a nejvyšší nabídka se vyšplhala na částku 6,3 milionu korun. Cena nemovitosti tak byla navýšena o 80 procent.  Nyní kraj vytipovává další nemovitosti, které by byly vhodné pro prodej v elektronické aukci.

Foto Dominik Svoboda

Štítky dražba, nemovitost, Liberecký kraj, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj šetří statisíce díky elektronickým aukcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.