Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skláři v Lindavě dnes vyráběli trofeje pro Tour de France

Trofeje pro vítěze slavného cyklistického závodu Tour de France vyrobila opět česká společnost Lasvit ve sklárnách v Lindavě na Českolipsku. Tři čiré křišťálové ceny jsou určené pro všechny držitele trikotů s výjimkou zeleného, ten dostává trofej ze zeleného křišťálu. Vyrábí se ale šest trofejí, dvě jsou v záloze pro případ, že by se něco stalo, řekl dnes viceprezident pro obchod a marketing z firmy Lasvit Aleš Stýblo.

Trofeje jsou vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a pak ručně broušeného křišťálového skla. Každá měří na výšku přes 60 centimetrů a váží zhruba šest kilogramů. Tvar trofeje pro Tour se v posledních letech nemění. "Tvar je inspirován závodem. Ve spodní části je široký tak, jak je široké startovní pole, někde ve středu už se to pole profiluje, což symbolizuje zúžení trofeje. Z toho se pak krystalizují favoriti, ale vítěz je jen jeden a to symbolizuje nejvyšší bod trofeje," řekl designér Peter Olah, který pod vedením šéfdesignéra Škoda Auto Josefa Kabaně všechny trofeje v posledních šesti letech navrhl.

Přestože tvar trofeje se nemění, její konečné zpracování je každý rok unikátní. "Každý rok hledáme jinou sklářskou technologii a jiný sklářský postup, abychom vytvořili unikátní dekor," řekl automobilový designér Olah, pro kterého je práce se sklem vášní a také relaxací. Inspiraci pro letošní vzor našel paradoxně v muzeu, když si prohlížel bicykly, které původní společnost Laurin a Klement (předchůdce Škoda Auto) vyráběla. Trofej zdobí vybroušená spirála, která se směrem nahoru rozevírá. "Podle sklářů je to jeden z nejtěžších brusů," dodal designér.

Sklářská společnost Lasvit je známá unikátními skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Její produkce spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designy. S výrobou trofejí a cen má bohaté zkušenosti. Trofej od Lasvitu získali třeba Rafael Nadal nebo Andy Murray, vítězové prestižní tenisové exhibice v Abú Zabí. Lasvit vyrobil i skleněnou trofej ve tvaru pochodně pro české medailisty ze zimních olympijských her v Soči, ale také skleněné filmové ceny Český lev.

Autoři | Foto Designboom.com

Štítky Lasvit, Tour de France, Lindava, design, okres Česká Lípa, Peter Olah, ŠKODA AUTO a.s., olympijské hry, Rafael Nadal, Andy Murray

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skláři v Lindavě dnes vyráběli trofeje pro Tour de France  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.