Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Smědé je vyhlášen stav ohrožení, déšť by měl ustávat ve večerních hodinách

Hladiny řek v Libereckém kraji od noci na čtvrtek stále stoupají. Ještě v 17:00 byl vyhlášen stav bdělosti na Lužické Nise v Liberci, Jizeře v Jablonci nad Jizerou a Smědé v Bílém Potoce nad Nisou. Na Smědé v Předláncích byl ve stejný čas vyhlášen třetí povodňový stav. V souvislosti s vydatným deštěm hasiči zasahovali během dneška na několika desítkách míst v Libereckém kraji. Podle meteorologů má pršet celý den a předpokládá se, že hladiny řek budou stoupat i nadále.

"Voda je v Předláncích vylitá po loukách, na komunikaci se nedostala. Hasiči zapytlovali riziková místa, žádný z objektů voda zatím neohrožuje. Hasiči jsou na nohou v celé oblasti frýdlantského výběžku, kde monitorují vodní toky, dovybavují se materiálem na pytlování a čerpání," řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasiče od rána zaměstnávají popadané stromy napříč celým krajem. Během dopoledne pomáhali s motorovými pilami v Oldřichově v Hájích, Lomnici nad Popelkou, Čtveříně, Novém Boru, Vysokém nad Jizerou, Ralsku, Žandově a také třeba v Chuchelné.

Před třetí hodinou odpolední operační středisko povolalo profesionální a dobrovolné hasiče z Raspenavy k evakuaci dětského tábora v Raspenavě. „Evakuaci hasiči provedli pomocí čtyř automobilů, evakuováno bylo 35 osob. Děti nevyhnala velká voda, ale měly od vydatného deště všechno mokré. Děti byly umístěny do chatek tamního Rekreačního a sportovního areálu,“ doplnila Štrauchová.

Kvůli ucpanému kanálu ale voda dopoledne zaplavila nájezd z ulice České mládeže v Liberci na silnici 35 ve směru na Prahu. Kvůli čerpání vody tam musí být motoristé opatrní, místo je průjezdné. Kvůli silnému větru stojí od rána kabinová lanovka na Ještěd. Hasiči podle Štrauchové vyjíždějí hlavně k popadaným stromům a také k několika dopravním nehodám, žádné vážné problémy však zatím v souvislosti s počasím hlášeny nejsou. 

„Kulminace očekáváme většinou během čtvrtečního večera. V povodí Lužické Nisy, horní Jizery a Kamenice by měly toky kulminovat až během noci na pátek a pátečního dne,“ dodávají meteorologové.

V Libereckém kraji od středy intenzivně prší, všechny stanice Povodí Labe hlásí extrémní srážky, na většině z nich spadlo za posledních 24 hodin přes 50 milimetrů srážek. Nejvíc naměřili na Hřebínku, kde už spadlo více než 75 litrů na metr čtvereční. Téměř 62 litrů na metr naměřila stanice ČHMÚ na Smědavě a přes 55 litrů spadlo v Novém Městě pod Smrkem.

Foto Bezedný Frank | Zdroj ČTK, HZSLK, ČHMÚ, Geoportál

Štítky Smědá, Liberecký kraj, Lužická Nisa, Liberec, Jizera, Předlánce, Jablonec nad Jizerou, Raspenava, Český hydrometeorologický ústav, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Smědé je vyhlášen stav ohrožení, déšť by měl ustávat ve večerních hodinách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.