Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Večer přečkali obyvatelé Frýdlantska bez čerpání vody

Včerejší vytrvalý déšť nakonec nezpůsobil větší škody. Přesto, že byl na Smědé a Jizeře během odpoledne a večera vyhlášen třetí stav povodňové aktivity, nemuseli hasiči odčerpávat vodu z domů v okolí řek. Déšť ve večerních hodinách zeslábl a voda v tocích se tak začala vracet do normálu.

„Pro všechny případy v podvečer zamířila na sever těžká technika hasičů, a to obojživelné pásové vozidlo Hägglunds z centrální stanice Liberec. V terénu však naštěstí použito nebylo. Voda zůstala v okolí osad rozlitá po loukách, na zaplavené silnice nedošlo,“ shrnula situaci ve Višňové mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Jediná uzavřená komunikace byla ve vedlejší obci Černousy. „Žádný z objektů nebyl zaplaven, dobře tak zafungovala předběžná opatření, kdy hasiči zapytlovali rizikové úseky. Kromě čtvrteční evakuace dětského tábora nebylo nutné nikoho dalšího evakuovat,“ doplnila Štrauchová.

V Libereckém kraji od středy intenzivně pršelo, všechny stanice Povodí Labe hlásily extrémní srážky, na většině z nich spadlo za posledních 24 hodin přes 70 milimetrů srážek. Nejvíc naměřili na Kamenici v Josefově Dole, kde už spadlo bezmála 105 litrů na metr čtvereční. Přes 97 litrů na metr naměřila stanice ČHMÚ na Smědavě a 78 litrů spadlo v Novém Městě pod Smrkem. 

Foto HZSLK

Štítky Frýdlantsko, Jizera, Smědá, Liberec, Povodí Labe (státní podnik), Černousy, Český hydrometeorologický ústav, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Večer přečkali obyvatelé Frýdlantska bez čerpání vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.