Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Svijanské slavnosti přilákaly deset tisíc lidí, vypili 65 tisíc piv

Sedmadvacátý ročník Slavností svijanského piva je za námi. Do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu letos zavítalo deset tisíc pivuchtivých lidí.

"Vypilo se 650 sudů svijanského piva, nejvíc frčela jedenáctka Svijanský máz, kterého lidé zkonzumovali 140 sudů, druhá byla naše novinka, Zámecký máz, toho se vytočilo 90 sudů, pomyslnou bronzovou medaili si odnesla Čtyřistapadesátka z tanku. Těch se vypilo osmndesát sudů," vypočetla mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Čistě teoreticky, kdyby každý z návštěvníků vypil stejně, dali by si všichni 6,5 piva. Je jasné, že mnozí jedinci tuto metu pokořili za pár hodin, mnozí se jí ani nepřiblížili. Počasí ale konzumaci vysloveně přálo. Zatímco ještě v pátek pršelo a v neděli také, sobotní nebe bylo jako vymalované. Pětadvacet stupňů a polojasno. "Ideální počasí na pivečko. Jak je teplejc, člověk na sluníčku je hned uvařenej. A jak zase zima, na pivo není chuť," zhodnotil jeden ze štamgastů u pípy se svijanským Baronem.

Pivo teklo hned ze 160 píp, v sortimentu byly i pivní speciály, na které člověk málokdy narazí, například polotmavý Fanda nebo svrchně kvašené pšeničné pivo Weizen. A protože u piva vyhládne, byly v obležení i stánky s grilovaným čuníkem, langoši nebo všudypřítomnými trdelníky. Jak se Liberecké drbně svěřila pekařka z jednoho ze stánků, sladké jde na pivních slavnostech na odbyt nejvíc. "Dřív jsme dělali bramboráky nebo klobásy, ale trdelníky frčí nejvíc. Asi je to tím, že lidé jsou všudypřítomných mas a hořkého piva tolik přesyceni, že s chutí zakončí večer něčím sladkým."

Mezi lidmi korzujícími mezi jednotlivými pódii bylo možné spatřit politické představitele Libereckého kraje, pod slaměným kloboukem se slunci skrýval archeolog Petr Brestovanský, podpisy rozdával k všeobecnému údivu neobvykle kulaťoučký František Nedvěd a v obležení své kohorty si pořizoval selfíčka Tomio Okamura, který ani na Svijanských slavnostech nepřestával pracovat a zajímat se o to, co trápí naši zem.

Novinkou bylo jiné rozmístění pódií, místo jednoho hlavního tu byly letos dvě. Kapely se na nich střídaly po hodině a lidé tak měli možnost vydechnout, aniž by opouštěli přilehlé louky. Z účinkujících zaujaly hlavně 30 let slavící Buty z Ostravy, kterým aplaudovaly tisíce návštěvníků nebo Ivan Mládek se svojí "čundrcountry" squadrou a Jožinem z Bažin, který pěl celý Svijanský Újezd. Pozorní návštěvníci si jistě povšimli, že pivní sortiment slavností se rozrostl o jednoho kroužkovaného mladíka.

Pivo Zámecký máz, původně uvařený k příležitosti rekonstrukce Svijanského zámku, se povedl. Jak mohou redaktoři Liberecké drbny dosvědčit, toto vícekrát kvašené pivo přímo v sudu opravdu hladí v hrdle a ne nadarmo dopadl chuťový test mezi návštěvníky na výbornou. Vypilo se ho dokonce víc, než loni do nebe vynášené Čtyřistapadesátky. Zajímalo by nás, s čím přijde pivovar za rok, protože tímhle tempem z nás brzy budou alkoholici.

Autoři | Foto Tadeáš Turnovský

Štítky pivo, slavnost, sud, Svijanský Újezd, František Nedvěd, Drbna.cz, Tomio Okamura, Ivan Mládek, Petr Brestovanský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijanské slavnosti přilákaly deset tisíc lidí, vypili 65 tisíc piv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.