Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dny lidové architektury přiblíží lidové stavby Libereckého kraje

Vesnické stavby typické pro Liberecký kraj budou mít lidé možnost poznat v rámci Dnů lidové architektury v Libereckém kraji. Historicky cenné objekty se otevřou veřejnosti 23. a 24. července. V sobotu 23. července se navíc mohou návštěvníci těšit na bohatý kulturní program na Vísecké rychtě v Kravařích, kde budou mimo jiné vyhlášeny výsledky 1. ročníku soutěže Památka roku 2015 Libereckého kraje.

„Dny lidové architektury letos pořádá Liberecký kraj už potřetí. První ročník jsme pořádali v roce 2014, jako reakci na Rok lidové architektury z předchozího roku, který se konal k příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, slavného zednického mistra staveb tzv. jihočeského baroka. Návštěvnický ohlas byl mimořádné velký, a tak jsme se rozhodli organizovat akci zaměřenou na lidovou architekturu každoročně,“ říká Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana pověřená řízením resortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

V letošním roce bude zdarma zpřístupněno 13 objektů, z nichž valná většina patří soukromým vlastníkům, a nejsou běžně veřejnosti přístupné. Kromě prohlídek objektů je na některých místech připraven i doprovodný program. Například v podstávkovém domě v Bulovce – Dolní Oldříši uvidí lidé výstavu současné keramiky nebo pečení z kvásku. V bývalém Beranově hostinci Po Lipami v Bílé – Trávníčku se mohou těšit na pivní speciály nebo prezentaci zednických a tesařských prací apod. Otvírací doba u všech třinácti objektů je různá, některé mají otevřeno celý víkend, jiné pouze jeden den. Informace jsou dostupné v brožurách a na www.liberecky-kraj.cz.

„Cílem celé akce je přitáhnout pozornost široké veřejnost na lidovou architekturu Libereckého kraje, která je specifická a jistě stojí za pozornost. I proto bych chtěla všechny pozvat i na sobotní program do Vísecké rychty v Kravařích, kde se dozvědí spoustu zajímavostí,“ zdůrazňuje Hana Maierová.  

Budova bývalé rychty v Kravařích – Vísce přibližuje stálou expozicí lidové bydlení severních Čech. K vidění bude i zdařilá výstava o bylinkách s praktickou ukázkou jejich využití. Od 10.00 hodin je pro návštěvníky zdarma přichystán program, divadelní představení, hudební vystoupení, komentovaná prohlídka (12. – 13.00 hodin a 15.30 – 16.00 hodin).  Regionální výrobci nabídnou ke koupi své již tradiční dobroty a rukodělné výrobky. Chybět nebude ani bohatý program pro děti všech věkových skupin, které si mohou prověřit své dovednosti v tvořivých dílnách. Vyzkouší si malování na perníky, vyrábění řetězů, věnečků a srdíček z orobince nebo malování karnevalových masek. Venku si mohou zasoutěžit ve skákání v pytli nebo hodu na plechovky a dalších aktivitách. Vyhrává každý.

Od 13.00 hodin je na programu beseda a autogramiáda s autory knihy Lidové stavby Libereckého kraje. Ve 14.40 hodin bude slavnostně předáno ocenění vítězům klání o Památku roku 2015 Libereckého kraje, soutěže, kterou kraj vyhlásil letos poprvé. Program v Kravařích potrvá až do 17.00 hodin. 

Tisková zpráva

Štítky lidová architektura, Liberecký kraj, Kravaře, Hana Maierová, Jakub Bursa, Nemocnice Na Bulovce, Vísecká rychta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny lidové architektury přiblíží lidové stavby Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.