Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnovský výrobce lustrů Wranovsky Crystal otevírá dveře turistům

Turnovský výrobce křišťálových lustrů a bižuterie Wranovsky Crystal otevírá v létě dveře turistům. Snaží se jim představit řemeslo, které má v tomto regionu staletou tradici a přilákat k němu mladou generaci. Prohlídky malé výroby v průmyslové zóně Vesecko nabízí firma přes sedm let a zájem je velký. Přicházejí nejen zahraniční návštěvníci, ale i tuzemští, hlavně rodiny s dětmi. Řekla to dnes spolumajitelka firmy Daniela Wranovská, která spolu s manželem podnik v roce 1998 založila.

Wranovsky Crystal je malou rodinnou firmou s 15 kmenovými zaměstnanci, další desítky lidí pro firmu pracují doma. "Spolupracujeme také s celou řadou dalších řemeslníků a malých firem z regionu," dodala Wranovská. V malé továrně se lustry kompletují, a to i monstra o průměru několika metrů třeba pro zákazníky na Blízkém východě. "Specializujeme se na zakázky na míru pro každého klienta, neděláme žádnou sériovou výrobu," řekla spolumajitelka firmy. I díky tomu má Wranovsky Crystal zakázek dostatek, klienty hledat nemusí, ozývají se sami.

Většina produkce míří do zahraničí. "Zhruba 80 procent výroby jde na export, ale i z toho, co dodáme do obchodů v Česku, skončí většina za hranicemi, koupí to turisté," doplnil Josef Wranovský, který dnes nakládal rozměrná svítidla pro zákazníka v Dubaji. Zajistit dostatek zakázek pomáhá firmě šikovnost jejích pracovníků, kteří dokážou zkompletovat světelný objekt do moderního interiéru stejně zručně jako tradiční tereziánský křišťálový lustr s ověsy.

Prohlídka výroby lustrů je součástí nabídky programu Turnovského léta. Návštěvníci, kteří se do firmy vypraví, mají možnost si výrobu prohlédnout každé úterý od 10:00 do 12:00 zcela zdarma. Od 25. července do 22. srpna však mají ve firmě dovolenou.

"Návštěvníci se dozvědí něco o historii výroby skla a křišťálových lustrů a také o jednotlivých druzích lustrů," řekla Wranovská. Obdivovat mohou zručnost řemeslníků a nezůstane jen u koukání. I turisté mohou vzít kleště do ruky a zkusit ketlování (řetízkování), což je tradiční způsob spojování skleněných ověsů kovovými očky. Zkušení pracovníci to umí i poslepu, nezkušený laik se u toho ale pěkně zapotí.

Autoři | Foto Wranovsky

Štítky lustr, řemeslo, výroba, Blízký východ, Česko, Dubaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovský výrobce lustrů Wranovsky Crystal otevírá dveře turistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.