Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Univerzitní koleje TULky se opravují, část slouží jako hotel

Koleje Technické univerzity v Liberci se o prázdninách opravují a malují. Část kapacit ale slouží i jako hotel, o který je tradičně velký zájem. Koleje si tak každé léto vydělají více než dva miliony korun. Zisk z ubytování škola pravidelně investuje do vnitřního vybavení kolejí. Nakupují se nové lůžkoviny, mění sporáky, také často odcházejí ledničky, tak se musí měnit za nové, řekla dnes mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Liberecká univerzita má koleje v Harcově a Vesci s kapacitou více než 3000 lůžek. "Naše koleje jsou moderní, ale přesto potřebují průběžné opravy. Loni od června do listopadu proběhla rekonstrukce vnějšího pláště bloku F na kolejích v Harcově za 17 milionů korun. Provedli jsme zateplení pláště a střechy, vyměnili jsme skleněné výplně včetně kovových konstrukcí, teď v létě se tam maluje, vymění se koberce ve 25 pokojích. Vyměnili jsme i koberce na 18 pokojích bloku A," popsala rozsah prací Kočárková. Letos se do úprav a oprav daly bezmála tři miliony korun.

Univerzita také letos přestavěla nevyužívané výpočetní středisko na studentský klub. "Je tam možnost velkoplošné projekce televizních i počítačových programů, studenti si tam také mohou zahrát stolní tenis a také si připravit občerstvení," uvedla Kočárková. Na koleji ve Vesci se připravuje rozdělení 11 velkých pokojů příčkami na menší, protože studenti žádají větší soukromí. Náklady se odhadují na 600 tisíc korun. Pokud se podaří získat dotaci, měl by se podle mluvčí objekt kolejí ve Vesci v příštím roce dočkat i zateplení.

Ubytování na koleji může v Liberci získat prakticky každý student, který o něj požádá. Většina studentů bydlí na kolejích Harcov, které byly postaveny v 80. letech minulého století. Areál byl před několika lety nákladně modernizován v souvislosti s lyžařským šampionátem, který se v Liberci uskutečnil v roce 2009. Díky tomu nabízí ubytování na úrovni hotelu. Areál se pravidelně umisťuje na předních místech v elektronickém hlasování o Nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Jsou v něm i čtyři kluby a dvě restaurace, v blízkosti jsou dvě sportovní haly, hřiště na fotbal s umělou trávou a tenisové kurty. Nedaleko je liberecká přehrada.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky hotel, Technická univerzita v Liberci, Vesec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní koleje TULky  se opravují, část slouží jako hotel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.