Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec chce spolupracovat s čínskou metropolí Shijiazhuang. Obě města podepsala memorandum

Vedení Liberce se dohodlo s čínskou metropolí Shijiazhuang na užší spolupráci. Náměstek primátora Tomáš Kysela podepsal tento týden s tajemníkem městského výboru Sun Ruibinem memorandum o spolupráci. Ta by se měla projevit hlavně v oblasti obchodu, průmyslu a rozvoje techniky.

„Liberec je pro nás velmi zajímavé město. Věříme, že mnohé produkty z Liberce u nás najdou své zákazníky. Shijiazhuang je rychle se rozvíjejícím městem se silným trhem,“ shrnul Sun Ruibin, tajemník městského výboru města Shijiazhuang. Jedenáctimilionová metropole je hlavním městem provincie Che-pej v severní Číně a zároveň jedním z nejmladších měst v zemi, táhne ekonomiku hlavně textilní, farmaceutický a chemický průmysl a strojírenství.

Podle náměstka Tomáše Kysely (ANO) jsou nyní na řadě jednání s místními podnikateli a hledání možností, jak příležitostí využít. „Předně se nabízejí možnosti zprostředkování kontaktů mezi soukromými firmami a institucemi, které se jeví jako budoucí potenciální partneři se zájmem o vzájemnou spolupráci,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela. „Vím o podnicích ze Shijiazhuangu, které spolupracují s Českou republikou. Například v Sokolově investuje čínská společnost přes miliardu do firmy, která zaměstná 200 lidí. Společný česko-čínský podnik bude vyrábět disky kol k osobním autům,“ dodal náměstek.

Jednání o spolupráci začala už v loňském roce, kdy se primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO) sešel s čínskou návštěvou, která dorazila na sever Čech v čele s Meng Xianghongovou, místostarostkou Shijiazhuangu. Liberec navštívila společně se zástupci několika tamějších institucí. 

Místostarostku zaujala liberecká Technická univerzita a výzkum nanotechnologií a nanomateriálů. Přesto si Shijiazhuang na nabídku vzdělávání nemůže stěžovat. Sídlí v něm 40 vysokých škol. „Dokázala bych si představit rozvinout spolupráci mezi našimi univerzitami a některými podniky, které v Liberci působí. Zcela určitě se najdou oblasti, ve kterých se od sebe můžeme navzájem učit,“ řekla místostarostka Meng Xianghong

Příkladem nastartovaných vztahů je společnost MZ Liberec zabývající se výrobou rozvodů medicinálních a technických plynů a další zdravotnické techniky, kterou jsou vybavovány operační sály nebo pokoje pacientů zdravotnických zařízení po celém světě. 

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Š’-ťia-čuang, Čína, Česko, Che-pej, Tibor Batthyány, ANO 2011, MZ Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce spolupracovat s čínskou metropolí Shijiazhuang. Obě města podepsala memorandum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.