Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvníci Curie Vitkov mohli v sobotu zažít život i boj 12.století

Dobývání venkovského velmožského sídla z 12. století, ale také život v něm a tradiční řemesla mohli v sobotu zažít návštěvníci v areálu, který na návrší u Vítkova nedaleko Chrastavy už několik let buduje spolek Curia Vitkov (dříve Wothanburg). Dobývání hradu pořádá spolek pravidelně, program je pro návštěvníky připraven i na neděli.

"Poslední roky se snažíme to orientovat primárně na děti, protože děti to nakonec baví nejvíc. Můžou si zkusit spoustu řemesel i dovedností, můžou si vyzkoušet, jak se jezdilo na koních v historických sedlech, jak ti lidé mleli mouku, jak bojovali, jak žili a už druhý rok děláme i dětskou bitvu," řekl dnes šafář kurie, v civilu letecký inženýr Jaromír Kučera z Roztok u Prahy. Rodiče se ale nemusí bát. "Děti bojují s námi, ale nepoužíváme naše zbraně, kterými se normálně bijeme mezi sebou, ale speciálně vyrobené, měkčené - říkáme tomu bacátka," dodal.

Spolek Curia Vitkov vznikl v roce 1999. Jeho hlavní náplní je praktické rekonstruování hmotné kultury z doby raně středověkého přemyslovského státu, vymezené dobou panování Břetislava I. a počátkem vlády Přemysla Otakara I. - tedy především 11. a 12. století. Milovníci historie budují na návrší ve Vítkově areál, v němž se mohou návštěvníci vrátit o stovky let zpátky do minulosti. V areálu zatím stojí opevnění, několik domů a část řemeslné vesnice. V posledních dvou letech přibyly stáje, čeledník a dům kněze. V budoucnu tu chtějí postavit i kostelík. Zatímco ostatní stavby jsou dřevěné, kostel bude z kamene.

O víkendu se řemeslníci, kteří v minulých týdnech v areálu pracovali, proměnili v bojovníky, ale také v prosté obyvatele středověkého dvorce. I šafář je jedním z bojovníků. "Mám na sobě kroužkovou košili, takzvaný komplet, to znamená pěstnice, kapuce, pod tím nějaké plstěné krzno, velký mandlový štít, jako prakticky každý voják té doby, v ruce meč a na hlavě přilbu," popsal svou výstroj a výzbroj Kučera. Zbroj podle něj není tak těžká, jak vypadá, celé dohromady to má kolem 20 kilogramů. Mnohem horší je podle něj v těchto prošívaných vaťácích a zbroji běhat v létě do kopce a bojovat.

Autoři | Foto Facebook

Štítky řemeslo, Curia Vitkov, Chrastava, Přemysl Otakar I., Břetislav I. Český, Praha, Roztoky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Curie Vitkov mohli v sobotu zažít život i boj 12.století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.