Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj nahradil na vzácné louce sekačky stádem ovcí

Liberecký kraj historicky poprvé využívá k udržování louky stádo ovcí. Vážně, nejedná se o žert. Od července letošního roku můžete vidět na louce v území přírodní památky v Lukášově stádo patnácti ovcí, které nahrazují sekačky. Krajský úřad spravuje na území Libereckého kraje více jak tři desítky přírodních rezervací a přírodních památek, až na tuto výjimku je udržuje sečením.

„Patnáct ovcí z farmy Sonja z Lučan nad Nisou tak experimentálně po celý červenec vypásalo nejcennější partie zdejších luk. Menší plochy bylo nutné vypásat stádem ovládaným ovčákem a jeho psem. Pro větší plochy byl použit elektrický ohradník. I v tomto případě však bylo nutné ovce minimálně dvakrát denně kontrolovat, doplňovat vodu a přemisťovat ohradníky. Pasoucí se ovce byly i zpestřením pro místní chalupáře,“ říká pracovník ochrany přírody krajského úřadu Radomír Studený.

Louky se v Lukášově v posledních dvaceti letech obhospodařovaly pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek zde chráněných šafránů. „Plán péče o toto chráněné území použití pastvy připouštěl, ale její realizace narážela na nemožnost nalézt v blízkém okolí vhodné zhotovitele,“ dodala mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. To se podle ní povedlo Krajskému úřadu Libereckého kraje zajistit až letos. „Tento způsob údržby realizujeme zkušebně úplně poprvé a výsledky bude nutné pečlivě vyhodnotit. To ovšem nevylučuje její použití i v budoucnosti. Je nutné zdůraznit, že pasení není trvalé a univerzální řešení,“ dodal náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Území Lukášova se nachází mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Přírodní památkou bylo vyhlášeno již v roce 1948 z důvodu masového výskytu šafránu Heuffelova. Jeho květy lákají počátkem jara množství návštěvníků a fotografů přírody.

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, ovce, louka, přírodní památka, krajský úřad, Lukášov, Lučany nad Nisou, Josef Jadrný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nahradil na vzácné louce sekačky stádem ovcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.