Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Všimli jste si? Několik míst ve městě nově zdobí nově trvalky a má jich přibývat

Vyvýšený záhon za domem kultury, truhlíky v ulici směrem k České besedě, nebo záhony v Zámečnické ulici. Tato místa nechalo město začátkem srpna osázet nejrůznějšími druhy trvalek. Poměrně zanedbaný Liberec by se měl časem proměňovat k lepšímu stále víc a víc.

U kulturáku se nedávno opravovala celá zídka, která byla v dezolátním stavu. Odstraňovaly se rozlámané a přerostlé keře, které tvořily neprostupnou hradbu a scházela se tam různá individua. "Současně byly ořezány i stávající okrasné třešně tak, aby nezasahovaly do skleněného pláště kulturního domu. Nově je prostor přehlednější, upravenější a až se stínomilné trvalky zapojí, bude pro tento prostor pro další roky tvořit jedno z malebných a upravených zákoutí v samotném centru města Liberce,“ uvedl Michal Vinař z odboru ekologie a veřejného prostoru na liberecké radnici. Nově tak záhon zdobí  různé druhy host, kakostů či dlužich.

Prokoukl i záhon v Zámečnické ulici,kerý byl osazen modře kvetoucími levandulemi. “Na tomto záhonu, kde dominují okrasné hlohy byla dlouho vysazena Pachysandra, která ale na místě dlouhodobě neprosperovala. Proto její zbytky byly přesazeny na spodní záhon, kde doplnily chybějící místa a nově byla vysazena levandule,“ vysvělil Vinař.

Ostudné truhlíky teď kvetou

Také truhlíky k České Besedě, které léta dělaly ostudu, jsou nově osazeny suchomilnými trvalkami, jako jsou například řebříčky, čistce či rozchodníky.

Takovýchto květinových výsadeb by po městě Liberci mělo do budoucna přibývat. "Odbor má v plánu pro příští rok dostat do centra více květin, ať to jsou jarní cibuloviny, trvalky, tak například i nové letničkové výsadby,“ doplnil Vinař.

V těchto dnech rozkvetla i další místa v Liberci. Výrazně kvetou bílé hortenzie na Soukenném náměstí,podél řeky Nisy v ulici Bídě stojí za zhlédnutí osázené truhlíky růžovými surfiniemi. Za prohlídku také stojí návštěva Zahrady vzpomínek, kde nyní kvetou řebříčky, hosty, tabáky, kakosty či fialové hortenzie. V parku naproti Zlatému lvu, či na náměstí Českých bratří pomalu dokvétají záhony růží a levandulí.

Autoři | Foto MML

Štítky trvalka, záhon, Liberec, kulturní dům, levandule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všimli jste si? Několik míst ve městě nově zdobí nově trvalky a má jich přibývat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.