Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Václav Kovář: Většina lidí končí s kreslením v deseti letech

Liberecký rodák, malíř - impresionista Václav Kovář, otevírá v Liberci výtvarný ateliér pro veřejnost. Výtvarné kurzy jsou určené pro dospělé, děti i seniory, zaměřené jak na úplné začátečníky, tak i pokročilé studenty, kteří touží po seberealizaci a zlepšení svých dovedností.

První otázka je jasná, jak vznikl nápad na otevření kurzů?

Ta myšlenka je poměrně mladá a její realizace probíhá až neuvěřitelně rychle. Celé to vlastně vzniklo ze dvou důvodů. Já sám jsem dlouhá léta chtěl podobné kurzy navštěvovat. Znáte to, takové ty kurzy co vídáte v amerických filmech, kdy člověk chodí večer do ateliéru kde sedí nahá modelka a všichni stojí v kruhu a soustředěně kreslí na malířském stojanu (smích) . No a právě kurzy kreslení a malování v Liberci byl velký problém.

To se tu opravdu nic takového nekonalo? Mám pocit, že jsem nějaké výtvarné kurzy viděl?

No sem tam nějaké kurzy jsou, ale většinou jsou to jen víkendovky, workshopy, nebo kurzy o pěti lekcích. A navíc mnohdy za naprosto nemorální peníze. Ale opravdu dlouhé, pravidelné kurzy, navíc v prostorách, které slouží jen tomu účelu (umělecké prostředí považuji za velmi důležité pro dobrou tvorbu), tady nebyly nikdy. A pokud ano, tak byly tak málo a špatně nabízeny, že jsem je nikdy nezaregistroval.

Dobrá, a ta druhá věc proč jste se do kurzů pustil?

Občas jsem se někomu snažil pomoct upřímnou radou na různých amatérských portálech a docela dobře to fungovalo. Lidé byli vděční za radu a já zjistil, že mi jde dobře a rychle vysvětlit problematiku různých aspektů kresby. Když jsem se vyjádřil nahlas na facebooku o svém úmyslu začít s kurzy kreslení, tak se mi brzy na to ozvala Nina Mainerová z Pražského ateliéru Malování kreslení, jestli bych jim nechtěl v Liberci založit pobočku. Nina znala mou tvorbu, protože jsem v té době měl u nich vystaveny tři obrazy. Na to jsem si hned netroufl, ale postupně jsem si vyzkoušel zorganizovat pár víkendových kurzů a pak dva delší semestry. A když jsem viděl zpětnou vazbu a kolik lidí tady u nás má zájem o tuto činnost, otevření vlastního ateliéru už nic nebránilo.

A jaké kurzy a zajímavosti lze u vás absolvovat?

Za nejzákladnější lze považovat kurz Základ realistické kresby. Ten je určen hlavně začátečníkům a já ho považuji za nejrychlejší způsob jak pochopit malířský pohled a osvojit si vnímání kreslené předlohy. Pak Kreslení/malování - univerzální živý kurz, kde je od všeho trochu a kurz se vyvíjí přímo podle potřeb studentů. Dále kurz Figura/akt a portrét. Tam je vždy živý model a je to tedy jedna z nejklasičtějších a zároveň nejumělečtějších disciplín všeobecně. NSP clay modeling, to je takové minisochařství. A pak ještě dětské kurzy, Malý sochař a Malý malíř. Dětské kurzy vede speciální pedagožka Kateřina Kopečková, která ráda používá nové zajímavé postupy a metody, které děti vždy naprosto pohltí a zabaví, a není to jen klasické „takhle se kreslí jablko a takhle hruška“. A v neposlední řadě ještě kurz pro maminky s dětmi, který je výborným rozptýlením a relaxem, hlavně pro maminky na mateřské dovolené.

Vyhrajte kurz základ realistické kresby

No, zní to opravdu zajímavě a ambiciózně. Já sám jsem na kreslení naprostý antitalent, ale pokud byste dělal i nějaký kurz pro dřeva, tak bych se zúčastnil.

V tom s vámi ale nemohu souhlasit. Mé zkušenosti jsou takové, že naučit se kreslit může opravdu každý. A jak rád říkám, důležité jsou pouze dvě věci, chtít a začít.

No tak to jste ještě neviděl kreslit mě. Ale to nechme být …

Problém bude tam, kde vždycky. Když vám bylo kolem deseti let, tak jste začal být se svým kreslením nespokojený. Začal jste se pokoušet znázorňovat věci tak, jak vypadají a někdo se vám vysmál, nebo vy sám jste si řekl, že je to hnusný a už to radši dělat nebudete. Tam to končí u většiny lidí. A lidé, co chodí na mé kurzy, jdou vlastně pokračovat tam, kde přestali v deseti letech, ať už jim je dvacet, nebo šedesát, ať už jsou to doktoři, nebo dělníci. Je to jednoduché, stačí se naučit na svět dívat očima malíře. Vnímat tvary, vztahy, světla a stíny. A jakmile dojde k onomu novému pohledu, svět už pro vás bude navždy krásnějším a zajímavějším.

Dobrá, trochu jste mě nalomil. Ještě to zvážím. Kde se váš ateliér nachází?

Ateliér je v Moskevské ulici, hned za průchodem k hospodě Garáž. Má vlastní vchod rovnou z ulice a myslím, že jeho poloha je výborně dostupná každému Liberečákovi. Přípravy ateliéru na zářiové otevření jsou v plném proudu, ale nemusíte se bát, vše jde výborně a brzy již bude ateliér v plné síle a připraven na první vlnu báječných nových studentů.

Výborně. Nezbývá než popřát hodně úspěchů a hodně spokojených nových talentů.

Děkuji za přání. Ještě si neodpustím svůj oblíbený citát od Henriho Matisse: Všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět. A proto vzkazuji všem. Nemusíte zrovna kreslit, nebo malovat. Ale tvořte. Hrajte na hudební nástroje, zpívejte a pískejte, pište příběhy, žijte příběhy a vyprávějte příběhy, pište básně, tančete a vymýšlejte nové věci. Objevujte, a to co objevíte, pošlete dál a podělte se o to. A jakmile tohle začnete dělat, bude váš život stát opravdu za to...

Autoři | Foto archiv Václava Kováře

Štítky ateliér, Václav Kovář, malíř, Liberec, kresba, Henri Matisse, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Kovář: Většina lidí končí s kreslením v deseti letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.