Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecká nemocnice vypíše soutěž na novou podobu areálu

Krajská nemocnice Liberec připravuje architektonickou soutěž na modernizaci svého areálu, vyhlásí ji 15. září. Ze soutěže by měla vzejít podoba nového pavilonu urgentní péče za více než miliardu korun i urbanistická koncepce rozvoje celého areálu na dalších 30 let. S podmínkami soutěže dnes liberecké zastupitele seznámil Petr Moos z týmu, který projekt modernizace připravuje.

Krajská nemocnice v Liberci je největším zdravotnickým zařízením v kraji a slouží nejen jeho 440.000 obyvatelům, ale například traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Budovy v areálu ale nevyhovují prostorově a neumožňují další rozvoj. Činnost nemocnice také komplikuje fakt, že je roztříštěná do 35 objektů. Modernizace by měla spočívat v přestavbě areálu po etapách. "Chceme, aby soutěž přinesla řešení, které bude pro Liberec důstojné, přínosné a nebudeme se za něj stydět," uvedl Moos.

Návrhy bude nemocnice přijímat do 20. ledna příštího roku. Posuzovat se bude nejen architektura, ale i funkčnost a energetická náročnost provozu budoucích staveb. V potaz se bude také brát zachování provozuschopnosti nemocnice po dobu výstavby i dopravní řešení. Vítěz soutěže získá dva miliony korun. Nemocnice se chystá ocenit i autory dalších podnětných návrhů, připraveno pro ně má další tři miliony. "Abychom mohli některé zajímavé náměty kombinovat do vítězného projektu," uvedl Moos.

Nemocnice zatím počítá s první etapou, což by mělo být centrum urgentní péče. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá. V šestipodlažním pavilonu s heliportem by měly být centrální příjem, operační sály, ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka, traumacentrum i všeobecná chirurgie. S výstavbou chce nemocnice začít v závěru roku 2018. Postavení pavilonu si podle odhadu vyžádá asi miliardu korun bez daně, náklady na první etapu ale zřejmě budou ještě o několik set milionů korun vyšší. Neměly by však přesáhnout 1,75 miliardy korun. "V této částce jsou zahrnuté i demolice, projektová činnost, inženýrské sítě a další věci vyvolané touto stavbou," dodal Moos. V sousedství pavilonu by měla vzniknout nová lůžková stanice se stovkou lůžek a parkovací dům.

Na první etapě se budou podílet finančně i akcionáři nemocnice, což jsou Liberecký kraj, Liberec a Turnov. Kraj se zavázal, že zaplatí miliardu, Liberec přes 212 milionů a Turnov skoro 135 milionů korun. Podíl nemocnice by měl být zhruba 400 milionů korun.

Autoři

Štítky soutěž, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Petr Moos, pavilon, Liberec, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice vypíše soutěž na novou podobu areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.