Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návštěvníci dožínek v Mimoni mohli ochutnat i nejlepší výrobky

Návštěvníci krajských dožínek mohli dnes v Mimoni na Českolipsku ochutnat i nejlepší potravinářské výrobky Libereckého kraje. Hlavní cenu v soutěži a dva šeky dohromady na 50 tisíc korun si letos odnesl Jan Kakos za Extra jahodový džem z Českého ráje. Peníze použije ve firmě i k propagaci své produkce. Malému začínajícímu podniku se každá koruna hodí, řekl Kakos. Vítězství v soutěži ho potěšilo, každá propagace je podle něj dobrá.

Malá manufaktura vznikla v Českém ráji před dvěma lety. "Marmelády a džemy jsme samozřejmě doma vařili i dřív, teprve před dvěma lety jsme v tom ale začali podnikat," řekl majitel. K vlastní výrobě ho dovedla nedostatečná nabídka kvalitních marmelád a džemů na trhu. "Většina džemů a marmelád vzniká tak, že ovoce, které se do nich dává, už není ve své nejlepší kondici. Tento způsob výroby se mi nezamlouvá," poznamenal. Manufaktura proto podle něj používá jen nejlepší ovoce v biokvalitě, třtinový cukr a další kvalitní suroviny.

Hlavní cena v soutěži Výrobek Libereckého kraje 2016 není prvním oceněním Kakosových marmelád. Jablíčko s šípkem a badyánem získalo ocenění nejlepší marmeláda Českého ráje, citrónová s levandulí zase získala stříbrnou medaili na mistrovství světa ve vaření marmelád Dalemain Marmalade Awards. V sortimentu jsou i třeba broskvová s whisky, jahodová se šampaňským nebo švestková s růžovým pepřem. "Stále připravujeme nějaké novinky, teď třeba chystáme švestková povidla," dodal majitel.

O cenu výrobek Libereckého kraje se letos utkalo 53 produktů. Extra jahodový džem získal od porotců 890 bodů. Na druhém místě skončila s 888 body Štafetka bez lepku od Jizerských pekáren a třetí byl Kozí sýr zrající typu gouda z Farmy pod Ještědem s celkovým počtem 875 bodů. Soutěžilo se v devíti kategoriích, v kategorii "Biopotraviny" byl ale přihlášen jediný výrobek, a tak porota cenu neudělila. S vítězstvím v kategorii je spojen šek na 15 tisíc korun, absolutní vítěz získává dalších 35 tisíc, druhé místo 25 tisíc a třetí 20 tisíc korun. Kraj na odměnách rozdělil 200 tisíc korun.

Autoři

Štítky Mimoň, džem, Jan Kakos, soutěž, Liberecký kraj, Český ráj, marmeláda, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci dožínek v Mimoni mohli ochutnat i nejlepší výrobky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.