Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na periferii Liberce vyrůstá osada s podzemními domy. Jde o český unikát, říká developer

Český unikát pomalu vyrůstá na okraji Mníšku nedaleko Liberce. V osadě Amerika od loňského roku probíhá výstavba „podzemní vesnice“, která bude zhruba za rok čítat pětadvacet domů zapuštěných do země. Podobné domy můžou lidé v tuzemsku vidět jednotlivě na několika málo místech, podobný developerský projekt podzemních domů zatím nemá obdoby.

„Při plánování projektu a samotné realizaci pro nás bylo nejdůležitější nenarušit ráz krásné přírody a luk v této lokalitě,“ shrnul Jan Konhefr, jednatel společnosti Konhefr, která za projektem stojí.

Zhruba patnáct minut autem od centra Liberce tak podle něho vyroste 25 rodinných domů o výměře od 174 do 210 metrů čtverečných. Přesto, že bude „osada“ podzemních domů dokončena až příští rok, na prvního majitele čeká zhruba jen třetina domů.„Ostatní domy jsou již rezervované,“ doplnil Konhefr. Cena volných domů se pohybuje mezi 6,8 a 7,4 miliony korun. „Všechny domy jsou energeticky nenáročné. Náklady za teplou vodu a topení pro čtyřčlennou rodinu jsou zhruba 600 korun měsíčně, což je méně, než v třetinovém bytě v paneláku,“ dodal jednatel firmy.

Tuzemský unikát

Každý dům stojí na pozemku o velikosti 2 tisíce metrů čtverečných. Domy jsou na pozemcích umístěny tak, aby nad terén vyčnívala jen horní patra dvoupodlažních domů. Spodní patra jsou z části zapuštěna do terénu a z části obsypána. „Díky tomu nám vzniká unikátní bydlení, které je nenáročné na údržbu a v tuzemsku se takovouto výstavbou zatím žádný developer nezabýval,“ uzavřel Konhefr.

Na výstavbu panují rozporuplné názory. Zatímco ekologové z nové zástavby příliš nejásají, vedení obce Mníšek s ní nemá problém. „Obec požadovala vypracovat studii zastavitelnosti lokality s tím, že minimální velikost pozemku pro jeden dům bude 2 tisíce metrů čtverečných. Investor tuto podmínku splnil a žádost byla obcí Mníšek a dotčenými orgány státní správy akceptována. Dále investor musí na své náklady vybudovat veškeré sítě a komunikace, které po kolaudaci převede obci Mníšek,“ doplnil starosta Mníšku Roman Slezák.

Mníšek podle něho v minulosti dobře reagoval na zájemce o bydlení, obec proto nemá problém s nedostatkem dětí ve škole a školce. Za 10 let se do Mníšku a Fojtky přistěhovalo asi 250 nových, převážně mladých lidí. „Možná se to někomu může zdát mnoho, ale například před válkou zde žilo více jak 2 tisíce obyvatel,“ shrnul starosta. Při posledním sčítání obyvatel před rokem a půl měla obec zhruba o čtvrtinu méně obyvatel než před vlákou.

Satelitní městečko v nové podobě?

Rozporuplné pocity z výstavby ale panují mezi architekty. „Jde o ambiciózní projekt, který zaujme moderní architekturou s ekologickými prvky. Oceňuji na něm jednotný charakter staveb a dopředu vypracovaný urbanistický plán celé lokality s přesným umístěním domů a vedení komunikací. Projekt bydlení Na Americe je však moderní pouze architekturou jednotlivých domů, nikoliv ale přístupem ke krajině, který se nyní ubírá úplně jiným směrem,“ řekl Drbně architekt a pedagog Fakulty umění a architektury v Liberci Vladimír Balda.

Podle něho je současným trendem hledání volných pozemků uvnitř měst a obcí a ne stavění na zelené louce. „Jen takový přístup vytvoří města a obce, která budou úsporná z hlediska údržby komunikací, provozu vodovodu a kanalizace a třeba také s dostatkem lidí, pro které se vyplatí zřídit autobusovou zastávku. Projekt Na Americe bohužel naplňuje všechny znaky satelitního městečka s budoucími obyvateli, kteří autem dojíždí za prací, za studiem a za zábavou do blízkého města, aniž by měli potřebu využívat zázemí obce a ve větší míře se podílet na jejím chodu,“ uzavřel.

Štítky dům, Liberec, Mníšek nad Hnilcom, projekt, stavba, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na periferii Liberce vyrůstá osada s podzemními domy. Jde o český unikát, říká developer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.