Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technické muzeum chce na výstavišti zbourat starý dvojpavilon a postavit nový

Technické muzeum v Liberci chystá rozšíření expozic. Na projekt za 1,4 milionu eur (37,8 milionu Kč) si podá žádost o dotaci z česko-saského programu do několika dnů. Pokud uspěje, v areálu výstaviště zbourá starý pavilon a místo něj postaví nový. Věnovaný bude historii městské hromadné dopravy.

Spolu s muzeem se na přeshraničním projektu na české straně podílí magistrát jako vlastník pozemků a Boveraclub, který se věnuje zejména renovaci historických tramvají.

Technické muzeum má ve fázi příprav další tři projekty, na všechny se pokusí získat dotace. "Jedním je vybudování kolejí, které by propojily tramvajovou trať s novým pavilonem. To by umožnilo, aby historické tramvaje umístěné v expozici bylo možné využívat i pro propagační jízdy po městě," řekl ředitel muzea Jiří Němeček. Dotaci chce muzeum získat z česko-polského programu, podle Němečka ale partnera v Polsku teprve hledají.

Muzeum chce v areálu výstaviště vybudovat také park s dětským hřištěm. Posledním připravovaným projektem je dílenská akademie. V ní by se opravovala stará technika a děti by si zároveň mohly vyzkoušet něco vyrobit či opravit. Cílem je podnítit ve školácích zájem o technické vzdělávání. "S projektem jsme na začátku, připravuje se stavební dokumentace," uvedl Němeček. Už tento školní rok se ale bude muzeum podílet na jednom technickém kroužku pro děti, organizačně ho zajišťuje Dům dětí a mládeže Větrník.

Technické muzeum provozované skupinou nadšenců dnes slaví dva roky otevření na výstavišti. Ročně ho navštíví asi 10 tisíc lidí. Podle průzkumu je třetina návštěvníků z Liberce, skoro pětina z Prahy. Většinou chodí rodiny s dětmi. "S návštěvností jsme spokojeni," uvedl Němeček. Zvláštností muzea jsou dynamické expozice. "Exponáty máme totiž většinou vypůjčené a majitelé si je samozřejmě zase mohou kdykoliv odvézt. Proto můžeme expozice také pravidelně obměňovat. Letošní podoba muzea je již v pořadí třetí obměnou," uvedl mluvčí muzea Petr Kumpfe. "Letos prezentujeme například autoškolu tak, jak vypadala před 30 lety, a výstavku Trabantů, která připomíná 25 let od ukončení výroby tohoto vozu," dodal.

Autoři | Foto Technické muzeum

Štítky kongresové centrum, technické muzeum, muzeum, projekt, Jiří Němeček, Liberec, Boveraclub, Polsko, Trabant, pavilon, dotace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum chce na výstavišti zbourat starý dvojpavilon a postavit nový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.