Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavbou roku Libereckého kraje je Maškova zahrada v Turnově

Soutěž o stavbu roku Libereckého kraje zná svého vítěze. Porotce nejvíce zaujal Sportovní a rekreační areál Maškova Zahrada v Turnově. Svým hlasováním se do výsledků zapojila opět i veřejnost. Ta nejvíce ocenila zrekonstruovanou silnici z Bedřichova na Hrabětice a stavbě tak patří Cena sympatie občanů Libereckého kraje.

Titulem Stavba roku Libereckého kraje 2016 se může pyšnit Sportovní a rekreační areál Maškova zahrada, který získal hlavní Cenu architekta Hubáčka. Do soutěže ji přihlásila obchodní společnost Městská sportovní Turnov. „Od začátku jsem tipoval, že areál v Turnově obsadí některé z předních míst. Během návštěvy odborné poroty získal kladné ohlasy jak po stránce urbanistické, architektonické, tak i dispoziční. To se nakonec potvrdilo i při závěrečném bodovém hodnocení porotců,“ řekl člen rady kraje který je současně předsedou poroty Vít Příkaský (ČSSD).

Ocenění vnímá starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) jako signál, že jdou po správné cestě. "Snažíme se, aby veřejné stavby byly zajímavější a nebyly fádní," uvedl starosta. Už loni Turnov v této soutěži uspěl, když jednu z kategorií vyhrála přestavba walfdorfské školky.

Architektura sportovně rekreačního areálu připomíná i jeho předchozí využití, kdy zahrada sloužila jako zásobní sbírka dřevin pro sychrovský zámek. Areál s velkým podílem dřeva je ukázkou organické architektury, například zimní stadion je ve tvaru listu.

Postavení areálu stálo město přes 180 milionů korun. Jeho výstavbu radnice plánovala už před 15 lety, realizace začala až na přelomu let 2014 a 2015. Jako první byl loni na podzim dokončen krytý zimní stadion. V první sezoně ho využilo zhruba 100 tisíc lidí. Od letošního jara je otevřené venkovní koupaliště s vodními atrakcemi, toboganem a skluzavkami. Plánovaná kapacita byla 1000 návštěvníků, v některých dnech byl ale zájem mnohem vyšší. Rekord je 3200 lidí za den. "Zjišťujeme, že kapacita může být větší, v tom problém není. Problém je, aby stíhaly doprovodné služby, takže tam očekávám, že bychom na příští sezonu posílili zázemí a občerstvení," uvedl starosta. V areálu je také hojně využíván skatepark, jsou tam tam in-line dráha, dětská a sportovní hřiště.

Také letošní ročník soutěže přinesl hned několik dílčích cen. Cena architekta Hubáčka je rozdělena do tří kategorií, z nichž následně vzešla vítězná stavba. V kategorii bytových staveb a staveb občanské vybavenosti získal první místo Sportovní a rekreační areál Maškova zahrada. V druhé kategorii průmyslových a technologických staveb, dopravních a inženýrských staveb, vodohospodářských a ekologických staveb zvítězila rekonstrukce silnice III/29022 Bedřichov – Hrabětice. V kategorii rekonstrukce staveb, památkových objektů a brownfields je nejlepší obnova areálu zámku Svijany.

Do soutěže se letos mohla opět zapojit i veřejnost. Prostřednictvím webových stránek celkem hlasovalo 677 lidí. Z dvanácti přihlášených staveb se jim nejvíce zalíbila zrekonstruovaná silnice III/29022 z Bedřichova na Hrabětice. Hojně využívaná cesta do Jizerských hor prošla modernizací v loňském roce a od občanů právem získala Cenu sympatie občanů Libereckého kraje.

Foto Liberecký kraj | Zdroj ČTK, Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Turnov, Stavba roku, zahrada, silnice, soutěž, Hrabětice, Bedřichov, Tomáš Hocke, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbou roku Libereckého kraje je Maškova zahrada v Turnově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.