Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokuty pro tábory v Libereckém kraji jsou nejvyšší od roku 2008

Hygienici v Libereckém kraji udělali o letních prázdninách 128 kontrol dětských táborů a zjistili při nich 47 závad. Uložili za ně 12 pokut za 12 700 korun. Výše sankcí je v součtu nejvyšší od roku 2008. Loni při kontrolách uložili hygienici 15 pokut dohromady za 8800 korun. I tak ale letošní letní dětské rekreace hodnotí jako klidné.

"Nebyly hlášeny žádné mimořádné události," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Ve zdravotních denících podle ní převažovaly záznamy o drobných úrazech a odřeninách. "Lokálně byl hlášen vyšší výskyt přisátých klíšťat. Nebyla hlášena ani zjištěna žádná hromadná infekční onemocnění," řekla mluvčí. Hygienici nemuseli zakázat žádný tábor, při kontrolách objevili tři neohlášené akce na Liberecku. Prošetřovali také dvě stížnosti, oprávněná byla na akci na Českolipsku.

Hygienici tam objevili špinavé lednice - uvnitř byly skladovány potraviny spolu s nářadím a zahradnickým náčiním. Špinavý byl i elektrický sporák určený pro přípravu pokrmů. Výši pokut za jednotlivé tábory hygienici nesdělují, letos ale na Českolipsku uložili jedinou pokutu za 1000 korun.

O letních prázdninách se v Libereckém kraji uskutečnilo 194 akcí letní dětské rekreace ve 266 bězích pro 13 640 dětí. Loni bylo na táborech skoro o 800 dětí více. Hygienici letos zkontrolovali 105 táborů, 13 jiných podobných akcí a deset poskytovatelů stravovacích služeb. Ve stravování zjistili nedostatky při skladování, objevili prošlé potraviny nebo naopak chyběly doklady o původu potravin. Hygienici objevili i cisternu s pitnou vodou, v níž byly nečistoty s napadeným listím. Nedostatky byly také v čistotě nádobí nebo v ubytování. Někde chyběly dřevěné podlážky ve stanu, jinde spaly děti v chatkách na lůžkách s proleženými, roztrženými matracemi se zašlými skvrnami. V jednom případě nebyla zajištěna dostatečná intimita pro osobní hygienu, na jiném táboře zase nebyl pro děti dostatek toalet nebo neměly k dispozici tekoucí vodu na umytí rukou. Nedostatky byly i ve vedení zdravotní dokumentace.Informaci novinářům mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Autoři | Foto Lite.cz

Štítky Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, jídlo, Liberec, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuty pro tábory v Libereckém kraji jsou nejvyšší od roku 2008  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.